El comú d'Encamp prescindeix del vaquer que va denunciar manca de seguretat al port d'Envalira

Comentaris

El comú d\'Encamp prescindeix del vaquer que va denunciar manca de seguretat al port d\'Envalira
El comú d\'Encamp prescindeix del vaquer que va denunciar manca de seguretat al port d\'Envalira

El comú d’Encamp ha prescindit, enguany, del pastor que durant els darrers vuit estius s’havia encarregat de la vacada de la parròquia. Segons fonts comunals, la justificació oficial és que els ramaders han demanat un canvi de persona per menar la cabana bovina i equina. Però ningú no oblida que el vaquer ara relegat va protagonitzar la tardor passada una intensa campanya per reclamar, al Govern i a la corporació, més mesures de seguretat per evitar accidents al port d’Envalira amb la implicació de bestiar.

Les darreries del passat estiu i els primers compassos de la tardor van ser especialment delicats a la carretera. El trànsit de la vacada d’una banda a l’altra de la parròquia va fer que, despistades i despistats, vaques i vedells apareguessin a la calçada sense adonar-se’n, causant nombroses accidents. El segon cap de setmana d’octubre va ser especialment negre, amb tres sinistres ocorreguts en poques hores. Sortosament no es va haver de lamentar cap desgràcia humana.

Però la situació va causar un fort impacte. Especialment en el vaquer contractat pel comú. Alain Arias va denunciar la situació en diferents ocasions. I sense entrar a valorar a qui li pertocava, va reclamar a comú i Govern que es posessin d’acord per dotar dels mitjans necessaris per evitar la situació. Probablement, instal·lant un doble fil electrificat a un parell de metres del límit de la muntanya amb l’asfalt, creia el pastor, n’hi hauria hagut prou. “El que no vull és dur a la consciència la mort d’una persona”, va arribar a afirmar Arias, que va considerar que la situació “era d’extrema urgència. Cal trobar una solució”.

Com final d’hivern des de en fa pràcticament una desena, Arias ha tornat a presentar per convertir-se, durant mig any, en el vaquer d’Encamp. Hi havia dos candidats més. I un d’ells -Martí Pubill- és qui en aquesta ocasió ha estat l’escollit. Arias s’estima més mantenir-se en un segon pla i no malpensar massa. Fonts comunals han assegurat que han estat els ramaders els qui han impulsat el canvi malgrat que, les mateixes fonts han garantit que mai no s’ha presentat cap queixa al comú pel comportament del fins ara vaquer.

Altres fonts han recordat el fet que Alain Arias es signifiqués tan obertament a favor de buscar una solució per garantir la seguretat al port d’Envalira i que els animals no fossin un perill, en cas de descuit, per als conductors. Es va donar el cas, a més, que Arias, nebot de l’històric excònsol encampadà Miquel Alís, es va acabar presentant a la llista de Liberals Independents d’Encamp a les passades comunals, una candidatura que va acabar sent la principal rival de la que finalment seria vencedora, la de UP DA. Les fonts consultades, però, han assegurat que no hi pot haver qüestions d’aquesta índole política en la decisió vist que Pubil, que manté una molt bona relació amb el conseller de la majoria encampadana Jordi Rich, formava part de la candidatura presentada per PS Independents.

Sia com vulgui, la vacada, enguany, amb uns 270 caps de bestiar entre vaques, vedells i eugues, serà dirigida per Martí Pubill, que s’ha compromès a fer nit cada jornada a la barraca del pastor ubicada a l’inici de l’aparcament de Grau Roig. L’adjudicació ‘del servei’ contempla una retribució mensual, en xifres rodones, de 3.000 euros mensuals durant sis mesos. Paral·lelament, la dona de Pubill, per segon any, comandarà un ramat d’ovelles a la zona del Cubil, en una acció -via Funisa, la societat que gestiona el Funicamp- que té més d’atractiu turístic que una altra cosa. En aquest cas l’ocupació sols dura un parell de mesos a canvi d’una retribució global de 3.000 euros.

Comentaris

Trending