El comú de Canillo posa en marxa 'l'operació plataforma' delegant el projecte a Ensisa i injectant-li set milions d'euros

Comentaris

El comú de Canillo preveu activar aquest dimecres l’’operació plataforma’. Si res no canvia, la corporació aprovarà en sessió de consell delegar en la societat que gestiona les pistes d’esquí de Soldeu i el Tarter (Ensisa) tot allò necessari per impulsar i construir la passarel·la esquiable -que cobreix parcialment el riu amb una estructura que ocupa una superfície superior a l’equivalent a dos camps de futbol- que ha de servir per ampliar el tram final de la pista de l’Avet, a Soldeu. També es construirà un aparcament de gairebé cinc centes places. A l’entorn del projecte, impulsat pel Grup Calbó, defensat per Crèdit Andorrà i que ha rebut la declaració d’interès nacional per part del Govern, hi ressona un important soroll de sabres. Fins al punt que és probable que el projecte acabi arribant a la fiscalia.

Delegant tota l’operació en Ensisa, el comú i totes les parts intervinents, d’una manera o altra, en el projecte, pretenen salvar l’obligació d’haver de convocar un concurs públic, pas obligatori que caldria si fos el comú canillenc qui es fes càrrec de construir la plataforma i els annexes que el projecte incorpora, i que ha d’acabar de perfilar l’arquitecte Lluís Viu Rebés. Perquè la societat que gestiona les pistes del Tarter i Soldeu tingui les eines necessàries, a part dels acords legals escaients, necessita diners. 

D’aquí que en la mateixa sessió de consell que s’ha de fer aquest dimecres estigui previst que s’aprovi una injecció de capital de set milions. El comú ostenta el 51% de les accions d’Ensisa. El 49% restant està en mans de Crèdit Andorrà. Per tant, i en conseqüència, l’entitat bancària hauria d’aportar una aportació molt similar a la societat. I aquest pas haurà de ser mirat molt en lupa per l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que si mantingués el criteri emprat darrerament no l’hauria d’autoritzar. 

Però no acaba pas aquí l’activació de l’’operació plataforma’. Si dimecres és el comú qui ha d’aprovar la seva part de la feina. Dijous hauria de ser el consell d’administració d’Ensisa el que faci el treball que té encomanat. I això és aprovar la firma d’un conveni amb el Grup Calbó pel qual aquest -o l’empresari que n’és el màxim responsable- cedeixi temporalment i gratuïtament els terrenys privats (que cedeix, no dóna) on s’ha de bastir el projecte declarat com de suposat interès nacional. S’hauria d’aprovar el conveni, que ben poques persones han vist, i també els primers moviments de terres. Per acabar de consumar la feina.

Malestar evident (però silenciós)

Diverses fonts han assegurat que el malestar a Canillo és més que evident, encara que ningú no gosa acabar-se de posar d’esquena ni al projecte, ni al Grup Calbó, ni tampoc, encara menys, al Govern o Crèdit Andorrà. Però les fonts consultades asseguren que la fractura dins la majoria comunal -majoria i comú íntegre, ja que a Canillo no hi ha minoria- és evident. Com a mínim hi ha tres consellers que difereixen clarament del projecte. I encara n’hi ha un quart que no veu cap sentit al fet de canviar el centre històric de Soldeu. De desplaçar-lo. 

Ningú no dubta que una vegada feta la inversió per part d’Ensisa gràcies a la declaració d’interès nacional, Grup Calbó anirà afegint altres projectes annexes per completar el ‘macroprojecte’ que al seu dia ja tenia en ment l’empresari Josep Areny. De fet, la construcció de la passarel·la, de la plataforma ara projectada, acosta tant les pistes als hotels de l’empresari que els esquiadors gairebé podran entrar a la cuina dels establiments, o a les seves habitacions si s’hi allotgen, sense sortir de la traça. Amb les botes i els esquís als peus.

El mal menor, creuen alguns, és que al final s’evidenciï, com ja va passar anys enrere a Ordino, que Ensisa i el comú de Canillo han fet una maniobra poc recomanable i s’hagi d’acabar fent marxa enrere com en el cas de la inversió que pretenia fer Crèdit Andorrà a Arcalís. Si es va una mica més lluny, l’afer, creuen algunes fonts, podria acabar en mans de la fiscalia. Alguns empresaris que es consideren perjudicats pel projecte estan recopilant la informació i la documentació necessàries per tal de posar-ho en coneixement del ministeri públic convidant aquest a analitzar si l’’operació plataforma’ amaga un suposat cas on presumptament hi poden coincidir els delictes de prevaricació, corrupció i tràfic d’influències. 

Els protagonistes directes van per feina per mirar d’aplicar la política de fets consumats. Però el projecte no passa pas per alt a massa gent a la qual tot plegat li fa massa pudor.

Comentaris (1)

Trending