El col·lapse judicial pel 'cas BPA' obliga a crear una tercera batllia especialitzada

Comentaris

El col·lapse judicial pel \'cas BPA\' obliga a crear una tercera batllia especialitzada
El col·lapse judicial pel \'cas BPA\' obliga a crear una tercera batllia especialitzada

El col·lapse judicial que està generant el ‘cas BPA’ -el que hi ha i el que ha de venir- portarà el Consell Superior de la Justícia (CSJ) a haver de crear, definitivament, una tercera batllia especialitzada en delictes econòmics i relacionats amb el crim organitzat. La cúpula judicial té previst aprovar aquest dimecres un edicte per contractar un batlle a temps complet perquè s’especialitzi. El CSJ també ofertarà una plaça de fiscal.

De fet, actualment ja hi ha pràcticament tres batlles que es dediquen a qüestions especialitzades relatives al blanqueig i al delicte econòmic. Canòlic Mingorance és que assumeix la instrucció de totes les causes relacionades amb el ‘cas BPA’, que ocupen la seva major part del temps malgrat que també dirigeix la investigació d’altres qüestions. La batlle Maria Àngels Moreno és la titular de la segona batllia especialitzada i assumeix els casos que no tenen a veure amb BPA malgrat que sí que ‘toca’ qüestions relacionades amb el ‘cas Pujol’. I encara hi ha una batlle substituta o de reforç, Alexandra Terés, que bona part del seu temps, almenys les darreres setmanes i ja mesos, els ha passat, a la pràctica, fent diligències relacionades amb el ‘cas BPA’.

El president del CSJ, Enric Casadevall, ha anunciat la intenció de reforçar la Batllia i la fiscalia en la presa de juraments de nous integrants de l’òrgan jurisdiccional. En concret, la fins ara fiscal adjunta Nàdia Alís ha pres possessió del càrrec de batlle mentre que la qui fins fa poc era batlle d’instrucció penal Núria Garcia Val esdevé fiscal adjunta. Un tercer integrant del cos judicial, en aquest cas qui va ser president del Tribunal de Corts i magistrat que en principi ja s’havia jubilat, el francès Jean Marie Ferrandez, ha estat designat magistrat substitut del Tribunal de Corts. Aquests canvis han estat possibles gràcies a la modificació de la Llei de la Justícia.

Amb les dues places -batlle i fiscal- que es convocaran més els dos secretaris judicials que ja s’han escollit fa poc, Casadevall considera que "és suficient" pel volum de feina a la Justícia. I més tenint en compte que també han incorporat, després de demanar-ho a França, "un especialista" en temes de blanqueig, que treballarà a la Batllia. "Hi ha molta feina prèvia d'anàlisis d'extractes de comptes, trucades telefòniques, comissions rogatòries" que és el que permet al batlle decidir, ha justificat. Paral·lelament, també la policia també hauria incorporat gent per atendre tot aquest important volum de feina relacionat amb blanqueig.

Diverses fonts han explicat que si no hi ha amb rapidesa un nou traspàs de comptes bloquejats a BPA cap a Vall Banc, en breu hi podria haver una allau notable de querelles que anirien, com a mínim, contra els integrants del consell d’administració de l’AREB i contra aquelles persones que hagin estat administradores de BPA durant el temps que ha durant la intervenció i que s’han mantingut els dipòsits congelats. De fet, de querelles ja n’hi ha unes quantes d’interposades que van en el mateix sentit que les que es podrien presentar en poques setmanes.

D'altra banda, el president del CSJ ha explicat que durant aquest curs aplicaran una nova eina informàtica per tal que els advocats puguin treballar via telemàtica i interactuar "des de casa seva o d'on sigui". És el pas següent després de més d'un any d'aplicació del programa informàtic global a la Justícia. "Facilitarà molt la feina de la Batllia i de l'advocat, ja que des del seu despatx podrà consultar tots els seus dossiers", ha justificat. Properament es reuniran amb els lletrats per explicar-los la nova eina, que també és possible gràcies a l'entrada en vigor de la Llei de signatura electrònica.

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending