El Centre nacional d’emergències hauria d’estar operatiu el 2021 a tocar el parc de bombers

Interior pretén impulsar una Llei de protecció civil que fa anys i panys que està sobre la taula i que no hi ha manera d’acabar d’embastar i portar a tràmit parlamentari

El centre d'emergències es farà en un terreny públic a tocar de la caserna de bombers.
El centre d'emergències es farà en un terreny públic a tocar de la caserna de bombers. ALTAVEU

El ministeri d’Interior preveu que el 2021 estigui operatiu el Centre nacional d’emergències que s’ubicarà en un nou edifici que s’ha d’aixecar en una parcel·la titularitat del Govern a tocar del parc de bombers de Santa Coloma. La idea del departament que lidera Josep Maria Rossell es licitar les obres durant l’any que ve alhora que es continua treballant en l’elaboració de la Llei de protecció civil que fa anys i panys que està sobre la taula i que no s’acaba de desencallar i que, en paraules del ministre, “no és gens fàcil”.

Rossell ha avançat que durant el que resta d’any es preveu posar en marxa el concurs d’idees sobre l’edifici que ha d’acollir el Centre nacional d’emergències. Es tracta d’un edifici que, com a mínim, ha de tenir tres nivells. Una planta baixa on s’ubicarien unes cotxeres per als vehicles de Protecció Civil i també, si cal, dels bombers; una primera planta on hi aniria el centre d’emergències pròpiament dit; i una planta o plantes superiors o si col·locarien els despatxos de direcció.

La voluntat és adjudicar les obres durant l’any que ve i que l’edifici i el centre d’emergències estigui en marxa durant el 2021. Per a Rossell, hauria de ser aquest centre d’emergències i els professionals que s’hi adscriguin els qui coordinin de manera definitiva els treballs per a la redacció de la Llei de protecció civil, que “implica moltes institucions” i que com ha remarcat el conseller general socialdemòcrata Jordi Font durant la compareixença parlamentària fa “moltíssim” que se’n parla però sense que acabi veient la llum.

Rossell no ha donat cap calendari per tramitar la legislació en qüestió, que sí que es voldria que fos una realitat durant la present legislatura. El ministre ha afirmat que el que es vol és que el text no suposi crear noves estructures i que, ara per ara, Protecció Civil va funcionant aplicant els plans d’emergència i les actuacions que ja defineix l’avantprojecte legislatiu de què es disposa.

“Aquesta llei és necessària però és sabut que ens portarà unes modificacions legislatives importants”, ha explicat Rossell, que ha recordat que hi haurà “importants implicacions” als comuns, per exemple, amb la qual cosa les institucions parroquials també hauran de participar de tot el projecte atès que cal definir, per exemple, aquells llocs on urbanísticament no s’hi podrà actuar perquè estan afectats per riscos geològics o de qualsevol altra naturalesa.

Etiquetes

Comentaris

Trending