El ‘cas Cautxú’ esquitxa el comú d’Andorra la Vella i reobre ferides al servei de circulació

En el llistat elaborat per la policia de funcionaris que haurien percebut remuneracions de la FAF hi apareixen diversos agents, algun dels quals va evitar expedients tot i arbitrar estant de baixa

-
-
El ‘cas Cautxú’ que investiga suposades anomalies i delictes en el marc de la gestió de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) està fent estralls més enllà dels autèntics investigats. La relació policial de funcionaris que haurien percebut remuneracions de la FAF per activitats de diversa naturalesa relacionades amb el món del futbol també esquitxa el comú d’Andorra la Vella i amenaça de reobrir ferides al servei de circulació, on fa temps que s’hi viuen tensions entre empleats i divergències que van molt més enllà dels aspectes merament laborals.

En el llistat elaborat per la policia i inclòs en el sumari de la denominada ‘operació Cautxú’ hi apareixen diversos empleats del comú d’Andorra la Vella. La majoria d’ells, encara que no tots, són agents del servei de circulació. D’aquests, també la majoria feien i fan tasques arbitrals per a les competicions que organitza la FAF i, en algun cas com a mínim, i més enllà de les quantitats que figuren el dossier policial, també hi haurien compensacions per participacions arbitrals internacionals.

Sia com vulgui, el fet que hagi transcendit que en el llistat policial hi apareixen funcionaris del departament de circulació d’Andorra la Vella ha fet repassar en algun cas presumptes anomalies o irregularitats que anirien més enllà del que descrivia la policia. S’ha deixat clar, circumstància que els investigadors policials malauradament no van tenir clar, que no es pot imputar cap falta a aquelles persones que feien tasques arbitrals per no cotitzar a la CASS. Una disposició amb vocació temporal inclosa en un reglament de la Seguretat Social del 2015 eximeix del pagament de cotitzacions perquè ja fins llavors no estava clar quin era el règim dels àrbitres.

La junta de govern de la corporació de la capital va desestimar el març expedientar un urbà quan hi havia proves que havia exercit de jutge de banda en un partit quan estava de baixa

Una altra cosa és si els beneficiats per dites remuneracions havien de tributar IRPF o no ho havien de fer. El que sembla clar és que haurien d’haver sumat aquelles quantitats a les que perceben del comú en tan què salari i si tot plegat supera els llindars corresponents havien d’haver tributat. El tercer element és si les activitats vinculades a la prestació de serveis, per dir-ho així, de la FAF es poden considerar activitats professionals en el sentit que ho recull la Llei de la Funció Pública i, per tant, s’estaria vulnerant aquesta normativa. Aquest és el tema sobre el qual hi ha més dubtes, el que comporta també més perills, i sobre el qual el departament de Funció Pública de Govern s’haurà de pronunciar. I rere d’ell, la resta d’administracions.

En el cas del comú d’Andorra la Vella, a més, i d’aquí l’amenaça de reobrir un malestar latent al servei de circulació, el llistat policial ha fet aflorar un afer que tot just es va deixar en un calaix a finals de març. La junta de govern comunal va desestimar obrir un expedient a un dels agents -que apareix al llistat- ja que, a parer de la direcció del servei hi havia hagut una aparent irregularitat: estan de baixa l’agent en qüestió el mes de desembre, just pocs dies abans que es reincorporés a la feina, l’urbà hauria participat en la direcció arbitral d’un partit de futbol sala. Hi feia de jutge de banda.

Malgrat els elements de prova que es van aportar -l’acta del partit, imatges de la pròpia FAF-, a proposta del llavors conseller de circulació i ara cònsol menor, Miquel Canturri, es va descartar l’obertura de qualsevol expedient i es va donar el tema per mort i enterrat. Ara, segons les fonts consultades, l’afer pot tornar a agafar força juntament amb el debat encara més de fons i que hauran de fer totes les administracions en relació a què poden fer i què no poden fer els treballadors públics. 

I, també, que caldrà ser molt més rigorosos, tant els funcionaris com els responsables de les administracions, a sol·licitar formalment les autoritzacions per fer segones activitats que la llei ja preveu però que fins ara, qui més qui menys, tothom s’havia passat pel folre. Vist el debat en relació amb el secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, i la polèmica que s’ha generat al tomb de les remuneracions que havia percebut de la FAF, les administracions ara ja no poden continuar fent ulls clucs i consolidant la política de fets consumats que s’ha anat aplicant sempre o gairebé.

Comentaris (14)

Trending