El 'cas Bonet' torna a Sindicatura per la manca d'acord en el grup mixt sobre la situació de la 'consellera viatgera'

Comentaris

El \'cas Bonet\' torna a Sindicatura per la manca d\'acord en el grup mixt sobre la situació de la \'consellera viatgera\'
El \'cas Bonet\' torna a Sindicatura per la manca d\'acord en el grup mixt sobre la situació de la \'consellera viatgera\'

L’afer de la consellera general Sílvia Bonet torna cap a Sindicatura. Com era de preveure, la reunió dels integrants del grup mixt  per intentar aclarir la situació de la parlamentària independent ha acabat sense acord. I encara menys sense la unanimitat que vol fer prevaldre la dimissionària militant de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Considera Bonet que qualsevol canvi en el funcionament del grup mixt que es pretengui fer ha de tenir el suport dels cinc membres del mateix. En cas contrari, i a parer de l’exafiliada d’SDP, tot continua inalterable. Així les coses, la pilota torna a estar al terra del síndic general que tot fa pensar que haurà d’actuar de moderador si no ja de jutge salomònic. Bonet no vol que canviï res. Víctor Naudi, ara únic representant d’SDP, pretén que canviï tot. I els tres representants del Partit Socialdemòcrata consideren que la parlamentària atrinxerada no té raó -que no vol dir que no tingui raons- però alhora de prendre decisions prefereixen abstenir-se. I que sigui Sindicatura qui acabi prenent la decisió.

Les posicions de Bonet i Naudi, és a dir, dels dos companys de grup i partit fins fa no massa, estan totalment enfrontades. Per a l’una, com ja va expressar en una carta enviada al síndic general, Vicenç Mateu, les condicions establertes al seu dia no s’han modificat pel fet que ella hagi deixat SDP i, per tant, tot ha de continuar igual, un posicionament que segons va informar la subsíndica general, Mònica Bonell, compartiria també Mateu. De la seva banda, però, Naudi entén que l’esperit dels acords adoptats el 2015 era que hi pogués haver dos consellers a ple temps dins el grup mixt sempre que hi haguessin formacions que estiguessin representats per dos o més parlamentaris. L’acta de la junta de presidents en què es va tractar aquesta qüestió no ajuda pas la posició de Naudi, en aquest cas, i Bonet manté que ella va demanar personalment poder disposar de la segona dedicació exclusiva que es va assignar al grup mixt (l’altra l’ostenta la socialdemòcrata Rosa Gili).

El PS considera que amb l’esperit amb què es van fer els pactes, Sílvia Bonet no hauria de poder disposar del ‘plus’ de dedicació exclusiva. De fet, no només seria el PS i SDP qui veu un precedent perillós que un parlamentari independent que ‘no representa ningú’ es pugui dedicar a ple temps a l’activitat legislativa. I més encara en un país amb vocació de política amateur com és Andorra. Tot i creure el PS que a Bonet no li pertocaria la dedicació exclusiva, els tres integrants de la formació s’han abstingut i tenen clar que el cas tornarà a Sindicatura. Caldrà veure si Vicenç Mateu proposa una solució intermèdia assumible per les parts o adopta un plantejament salomònic. Bonet ho vol tot. Amb l’únic oferiment de deixar la cadira del Consell d’Europa, com a molt, a partir de l’octubre, quan se suposa que haurà acabat la feina iniciada i les tasques de representació assignades a Estrasburg.

En aquest cas, però, no hi ha dubte. En la reunió d’aquest dilluns, els representants del PS haurien recordat que el pacte en virtut del qual Sílvia Bonet forma part de la delegació andorrana al Consell d’Europa es va fer amb SDP. I, a posteriori, SDP va delegar en Bonet per ser la representant a Estrasburg. Ara, però, SDP tindria la potestat de canviar el seu representant. Vist, és clar, que la parlamentària ha deixat la formació. Víctor Naudi assumiria la delegació. En cas contrari, el PS, que no ha aclarit que ‘permet’ que Bonet es mantingui a la cadira fins a l’octubre o no, podria arribar a plantejar un incompliment de pacte i, en conseqüència, sol·licitar que té interès la formació en poder ser present al Consell d’Europa, un organisme que dóna força visibilitat política. Els canvis de delegació s’han de referendar en votació a l’hemicicle. Per això el PS sí que ha demanat que la situació es resolgui amb el temps suficient perquè la solució definitiva no hagi d’anar més enllà d’aquest període de sessions. És a dir, que al juliol, a tot estirar, estigui tot clar.

Comentaris

Trending