El cap de Govern i el síndic s'acomiaden amb "gratitud" del Copríncep francès de l'era post BPA

Comentaris

El cap de Govern i el síndic s\'acomiaden amb \"gratitud\" del Copríncep francès de l\'era post BPA
El cap de Govern i el síndic s\'acomiaden amb \"gratitud\" del Copríncep francès de l\'era post BPA

El cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, han acudit aquest dimarts a l’Elisi per acomiadar-se del Copríncep francès i president de la República, François Hollande. Per a Martí no ha estat un comiat si no un símbol de “gratitud” la visita atès que Hollande, un dels polítics que més malparat ha acabat arran del seu pas per la prefectura estatal francesa, ha estat “un bon Copríncep” a parer del màxim responsable de l’executiu andorrà, que ha destacat el suport que des de l’Elisi s’hauria donat a les reformes econòmiques. Martí no s’ha recordat d’altres tocs d’atenció que d’alguna manera o altra s’haurien fet arribar des de París, com ara la pressió davant l’allau de contraban de tabac procedent del Principat o el tancament del consolat que es culminarà recentment.

Martí ha destacat especialment el suport del Copríncep francès en qüestions claus per al procés d’obertura i homologació de l’economia andorrana com la signatura del conveni de doble imposició entre el Principat i la República francesa i les negociacions per a un acord d’associació amb la Unió Europea. En declaracions posteriors a la trobada, el cap de Govern també s’ha mostrat agraït per l’ajuda d’Hollande “en moments de dificultat viscuts aquests darrers anys”, referint-se encara que sense dir-ho al ‘cas BPA’. 

Martí va acudir el 8 de març del 2015 a l’Elisi per demanar l’auxili del president francès i explicar-li la situació que uns dies després es faria pública. Hollande ben poc, per no dir res, hi va poder fer. És clar, el Copríncep francès només sabia que vindria un cop de martell del FinCEN. I no feia pas massa, llavors, que França havia hagut de fer front a una situació semblant. En aquella ocasió BNP Paribas havia estat receptora de l’envestida americana i l’entitat es va declarar culpable el 2014 assumint una important sanció. De ben segur que aquell 8 de març res no se li va dir del ‘cas Pujol’ o de la policia patriòtica espanyola. Tornant de París, Martí i la seva cort van passar pel Palau episcopal de la Seu per informar del mateix al Copríncep mitrat.

Trobada matinera

La reunió d’aquest matí, que ha tingut lloc a dos quarts de nou al Palau de l’Elisi, ha servit per repassar els avenços duts a terme per Andorra durant els cinc anys del mandat d’Hollande com a president de la República i copríncep. Des del 2012 fins ara, el Principat ha desplegat totalment el nou sistema fiscal, ha obert l’economia a la inversió estrangera, ha continuat el seu procés d’homologació amb els estàndards internacionals en matèria econòmica i social, ha avançat significativament en el procés de consolidació de les finances públiques i ha deixat enrere la recessió econòmica reprenent el camí del creixement. A més, Andorra va assumir un compromís ferm i clar en una de les qüestions centrals de la presidència de François Hollande, com és la lluita contra el canvi climàtic i l’assoliment d’un nou compromís internacional en aquesta matèria tancat a Paris el desembre del 2015.

Durant la trobada, Martí i Mateu han ofert a Hollande, en un dels moments més baixos de rellevància pública i social, una còpia del Pariatge de 1278, que instaura la figura del coprincipat, com a símbol de la relació del cap de l’Estat francès amb Andorra. Precisament, la visita de comiat ha tingut lloc en un moment de transició a la presidència de França, només dos dies després de la primera volta de les eleccions presidencials i a menys de dues setmanes de conèixer el nom del proper president i copríncep. En aquest sentit, Martí ha afirmat que del successor d’Hollande n’espera “el mateix grau de respecte i estimació que l’actual copríncep ha tingut per Andorra”.

Comentaris

Trending