El canvi d'accionariat a Túnel d’Envalira 's'indigesta' a Encamp

L’operació, almenys en part, estaria lligada a intentar rendibilitzar la inversió feta a Soldeu amb la plataforma esquiable d’interès nacional

-
-
El canvi d’accionariat a la societat que gestiona en concessió el túnel d’Envalira està generant més rebombori del que la lacònica informació donada pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va donar en anunciar que s’havia autoritzat l’operació. Mentre hi ha expectació en diversos àmbits i sectors, a Encamp directament s’està posant molt malament la possibilitat que el comú de Canillo acabi controlant una part de la participació de l’empresa. I Encamp vol dir des de Saetde al comú passant per altres representants institucionals per exemple representats al Govern.

Suposadament, la corporació canillenca encara està estudiant l’operació. Però és molt suposar. El comú ara liderat per Francesc Camp només en quedarà fora o reduirà la participació inicialment prevista del 20% si a Crèdit Andorrà l’interessa més que entri algun altre actor en l’operació. Segons diverses fonts, ja abans de les eleccions comunals el propi Camp -excomandament de Crèdit Andorrà- hauria beneït en trobades amb empresaris i exdirigents governamentals de la parròquia lligats al projecte de la plataforma esquiable de Soldeu. 

De fet, un interès que poden tenir tant l’entitat bancària com el comú de Canillo és fer rendible la inversió en dita infraestructura. O, almenys, aconseguir millorar els resultats d’Ensisa. Una opció és incrementar el nombre d’esquiadors de Grandvalira que entrin al domini a través dels accessos canillencs. Controlar el túnel pot donar cert marge de maniobra, segons diverses fonts. Formalment, aquesta situació, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, no inquieta massa a Saetde. Des de la societat encampadana, però, les fonts consultades llancen el missatge de saber si l’interès d’un comú és invertir en una empresa concessionària de la gestió d’una infraestructura viària d’interès suposadament nacional.

En molts àmbits oficials només es va informar que les participacions de Globalvia, Andbank i BBVA les adquiria un fons inversor, obviant el destacat paper que juguen Crèdit Andorrà i el comú canillenc

El debat, iniciat durant la darrera sessió de consell de comú de Canillo, ha estat portat després a les xarxes socials amb el cònsol major canillenc i un dels dos representants de la minoria, en aquest cas l’excònsol Dolors Cabot, de protagonistes. Cabot reclama informació sobre la qüestió i Camp responent amb altivesa que el ritme el marca la majoria. De fet, si no hagués estat per altres motius, la idea era que Josep Mandicó, encara com a cònsol, estampés la firma de la compra de les accions el 27 de desembre. La documentació, indiquen algunes fonts, va arribar a estar preparada.

I on més malament s’ha posat encara que no hi ha un posicionament públic formal és al comú d’Encamp. Fins i tot també en el ministre d’Ordenament Territorial, l’encampadà Jordi Torres Falcó. Segons les diverses fonts consultades, fins fa pocs dies no s’hauria tingut la constància oficial -l’Altaveu ho va desvetllar dijous passat- que rere l’operació de desinversió de Globalvia (i també d’Andbank i BBVA) hi havia Crèdit Andorrà i també, probablement, el comú de Canillo. Oficialment s’havia informat sols de l’arribada d’un fons inversor, que és el que també va anunciar Jover: NDG Envalira Investment adquiria el 100% de l’accionariat de Túnel d’Envalira. Però ha quedat clar ara que això no és ben bé així. I que tant l’entitat bancària -finançant 40 dels 55 milions en què s’ha xifrat l’operació- i el comú canillenc, adquirint en principi una cinquena part del paquet accionarial, juguen un paper determinant.

D’aquí que els darrers dies els marrameus siguin més que notables i que hi hagi ‘moguda’. Fins a on caldrà veure-ho els propers dies. Però que hi ha crits i soroll és una evidència. I que al comú d’Encamp se li ha posat d’allò més malament la situació -pel gol que els seus mateixos li poden haver colat, per exemple- és ben clar. Fins al punt que no està clar encara a hores d’ara com acabarà l’operació. El malestar en molts àmbits i sectors és patent. La recerca d’una solució de conveniència ja està en marxa.

-

Relacionat

El comú de Canillo admet que està estudiant entrar a l’accionariat de Túnel d’Envalira
-

Relacionat

El canvi d’accionariat a Túnel d’Envalira: 55 milions d’euros i Crèdit Andorrà i el comú de Canillo darrere
Un dels accessos al túnel d'Envalira.

Relacionat

Una gestora d’inversions es fa amb el control del túnel d’Envalira

Comentaris (9)

Trending