Una vintena d’alumnes de l’Institut de Música de la capital obtindran aquest curs un títol oficial

Educació aprova el pla d’estudis del centre i anuncia que el següent pas serà treballar per assolir l’homologació o reconeixement de les formacions als països veïns, a més de començar a traçar el camí per disposar d’un conservatori amb estudis superiors

Ladislau Baró i Miquel Canturri en la roda de premsa d’aquest dilluns al matí.
Ladislau Baró i Miquel Canturri en la roda de premsa d’aquest dilluns al matí. SFGA / JAViladot

L’Institut de Música d’Andorra la Vella podrà expedir aquest mateix curs una vintena de títols oficials. Així ho ha avançar el cònsol menor de la capital, Miquel Canturri, durant la roda de premsa de presentació dels plans d’estudis que ha validat el Govern. El ministre Ladislau Baró ha exposat que de seguida es començarà a treballar per assolir “l’homologació o reconeixement” dels estudis als països veïns a banda de seguir avançant per convertir l’institut en conservatori i poder oferir formacions superiors.

El ministeri d’Educació ha validat ja els plans d’estudis de l’Institut de Música d’Andorra la Vella i segons ha anunciat el titular de la cartera, Ladislau Baró, es publicaran aquest dimecres al BOPA. Hi haurà tres cicles: bàsic, elemental i mitjà. En el primer cas, pensat per alumnes de fins a 7 anys, no conduirà a cap titulació, sinó que serà un itinerari “per afavorir la sensibilització dels infants i sobretot, motivar-los”. El cicle elemental serà per alumnes d’entre 7 i 12-13 anys i ja inclourà proves d’avaluació, i es treballarà el llenguatge musical i les habilitats i tècniques amb instruments. Finalment, el cicle mitjà inclourà qüestions “més disciplinades de domini del llenguatge musical” i una “exigència més significativa” del domini dels instruments.

Hi haurà tres cicles, bàsic, elemental i mitjà i el primer no donarà dret a cap titulació oficial

D’aquesta manera, aquest mateix curs l’Institut ja podrà oferir títols oficials als alumnes. Concretament, el cònsol menor de la capital, Miquel Canturri, ha indicat que hi haurà 15 titulats de cicle elemental i 5 de cicle mitjà.

Baró ha assegurat que és “un plaer i una satisfacció” poder presentar els plans d’estudis, “culminant un llarg procés i un intens treball” entre el ministeri, el comú i l’escola de música per aconseguir una “educació de qualitat, equitativa i que dona una oportunitat d’aprenentatge al llarg de la vida i per a tothom”. De fet, ha indicat que es compleix amb “una reivindicació històrica del comú”.

També s’ha mostrat satisfet amb aquest pas el cònsol menor de la capital, que ha recordat “el llarg recorregut” de l’Institut de Música d’Andorra la Vella des que va obrir els anys 80. Un equipament que dona servei a 400 alumnes, “molt consolidat a la parròquia i a tot el país” i amb uns 25 professors.

Amb tot, Canturri ha remarcat que si hi ha alumnes que no volen seguir les titulacions oficials, no hi estaran obligats i podran seguir formant-se sense cap més pretensió.

SEGONA FASE

Un cop aprovat el pla d’estudis, la segona fase del treball serà liderada totalment pel ministeri d’Educació per tal de poder aconseguir “el reconeixement o l’homologació” -conceptes diferents segons el país on es treballa- dels estudis a l’estranger. “És molt important per al país, per als professors, per al comú, per al Govern i per la conjunt de la societat”, ha remarcat Baró, afegint que “obre una possibilitat de desenvolupament d’estudis musicals amb rigor i la qualitat que ja tenia”, però disposant del reconeixement oficial.

No ha avançat cap calendari sobre l’homologació i ha indicat que primer es volen fixar les prioritats segons les preferències dels alumnes

El ministre no ha volgut avançar cap calendari sobre aquesta homologació, recordant que hi ha una “tipologia de centres molt variada”, tant públics, com privats o concertats i que per tant, “caldrà tenir la flexibilitat a l’hora de plantejar la qüestió”. Tenint en compte, també, que molts requereixen d’una prova d’accés a banda de l’homologació dels estudis. A més, ha indicat, primer de tot es vol fer un llistat amb les preferències dels estudiants per establir les prioritats sobre amb quins centres parlar primer, un procés que hauria d’estar enllestit a la primavera que ve.

I tot plegat sense oblidar la fita final que persegueix el comú, amb el suport també del Govern, de poder convertir l’Institut de Música de la capital en un conservatori i oferir estudis superiors. “Som una població de més de 80.000 habitants i crec que ens mereixem poder tenir un conservatori”, ha afirmat Canturri, que amb tot, no ha volgut posar-hi una data. “No cal córrer. Els passos van cap aquí, però hem d’anar tots de la mà, amb el ministeri de Cultura i el d’Educació”, ha advertit.

Comentaris (1)

Trending