Les universitats prenen el centre de Sant Julià de Lòria

En un radi molt petit coincidiran l'UdA i la seva extensió, la Carlemany, i l'Europa mentre altres centres educatius planegen també desembarcar a la parròquia

Comentaris

La Casa Ivo, seu de la Universitat Carlemany.
La Casa Ivo, seu de la Universitat Carlemany. Altaveu

Sant Julià de Lòria disposarà de tres universitats al centre de la població. Al costat de la Universitat d'Andorra (UdA) i a pocs metres de distància s'ubicaran la Carlemany l'Europea. La primera d'elles ocuparà la casa Ivo, a l'avinguda Verge de Canòlich i la segona anirà a l'avinguda Francesc Cairat.  Altres centres educatius estan avaluant la possibilitat d'instal·lar-se a la parròquia.

Almenys tres centres educatius ja han mostrat la seva intenció de tenir seu a la parròquia laurediana. Hi ha un centre de formació de guardes de seguretat, una escola anglesa i una altra que està a punt de tancar el conveni tot i que la seva intenció és ubicar-se en algun dels quarts de Sant Julià de Lòria. L'arribada de les dues universitats s'inclou en la proposta que figurava en el programa electoral de terceravia a les comunals del desembre passat.

Des del comú, però, no es vol dir blat fins que estigui al sac i ben lligat, tot recordant, per exemple, l'experiència amb una escola de cuina que havia de llogar l'actual centre comercial de les Arades i que finalment no va venir. Hi ha integrants de l'actual majoria comunal que formaven part d'aquella corporació i tenen el record ben present.

La primera que es posarà en marxa serà la Universitat Carlemany, del Grup Planeta

De les noves universitats, la primera que es posarà en marxa serà la Carlemany, del Grup Planeta. Aquests dies s'estan fent els treballs d'adequació a la Casa Ivo, propietat de la família Fiter Vilajoana. És una casa, amb jardí, al centre mateix del poble i que dona a l'avinguda Francesc Cairat i a la Verge de Canòlich. Menys de 100 metres la separen de la plaça de la Germandat, seu de la Universitat d'Andorra. Pràcticament a tocar de la Casa Ivo hi ha l'extensió de l'UdA, a l'antiga gasolinera i oficina de Naturlandia a Cal Jaumet.  El pròxim dia 16, Ramon Copons assumirà el càrrec de rector de la Carlemany.

Pel que fa a la Universitat Europea IMF el procés sembla anar més lent. Es va presentar el mes de febrer a l'Auditori Nacional oferint de bàtxelor, màster i doctorat en Dret, Administració d'Empreses, Humanitats, Informàtica i Català. Rebatejada com eUniv, s’organitza acadèmicament en tres centres: el Col·legi Universitari Francesc Layret per als bàtxelors i els màsters, l’Escola de Doctorat J. H. Newman, i l’Escola de Llengües Clàssiques. té dos centres universitaris associats que imparteixen formació especialitzada en modalitat 'on-line': la IMF Business School de Madrid i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. No necessiten grans infraestructures perquè els ensenyaments són virtuals amb el benefici que Andorra forma part de l'Espai Europeu de Educació Superior (EEES), i que la fiscalitat és baixa.

No obstant, la supervivència no esta garantida si es recorda el cas de la Universitat de les Valls que va acabar com el rosari de l'aurora o els anuncis de centres que venien a Andorra i que després va quedar en un no res, com la Universitat Católica de Múrcia (UCAM). De moment, però, i si es compleixen les previsions, un país d'uns 77.000 habitants tindrà quatre universitats si es té en compte la de La Salle Open University.

 

Comentaris

Trending