L’UdA aporta uns dos milions d’euros anuals a l’economia andorrana

Es presenta un llibre que recull la contribució al país del centre d’ensenyament superior ubicat a Sant Julià de Lòria

Comentaris

Haug i Duart durant la presentació d'aquest dilluns.
Haug i Duart durant la presentació d'aquest dilluns. B.N.

L’UdA aporta uns dos milions d’euros anuals a l’economia andorrana. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi ‘La contribució de la Universitat d'Andorra a la societat andorrana. L'UdA com a eina per al desenvolupament econòmic i social d'Andorra’, obra de Montserrat Casalprim, Josep M. Duart i Betlem Sabrià. El volum s'ha presentat aquest dilluns amb la intervenció de Guy Haug, expert internacional en avaluació i desenvolupament d'universitats.

Duart ha dit durant l'acte que la creació de l'UdA "va ser un encert" i ha volgut destacar que la gent "la valori com una eina de país que ha contribuït al desenvolupament social i econòmic d'Andorra". Guy Haug, per la seva part, ha subratllat que "els resultats són molt positius". L'informe de recerca posa de manifest que l'UdA aporta a l'economia andorrana de manera indirecta, més de 560.000 mil euros cada any. Pel que fa a l'impacte induït de la seva activitat, representa un valor afegit superior a 1.300.00 euros. Aquestes dades atribueixen a la universitat un impacte total de prop de dos milions d'euros i un retorn de la inversió de les empreses del país d'aproximadament 450.000 mil euros. En termes d'ocupació, el 40% dels titulats tenen una millora salarial l'any posterior a la seva titulació.

En el primer capítol es realitza un estudi en profunditat sobre les característiques dels titulats mitjançant una enquesta. Els resultats detallen que el 56% de formació reglada i els 60% de postgrau són dones i que l'edat mitjana dels estudiants que finalitzen les seves titulacions és d'aproximadament 35 anys. També es valora el potencial transformador del centre sobre la societat andorrana. Els resultats mostren que té un impacte notori en el ràpid accés al mercat laboral dels seus titulats. Tant les empreses com els titulats qualifiquen molt positivament la qualitat de l'oferta formativa, contextualitzada en les necessitats d'Andorra, cosa que afavoreix el creixement.

Un altre punt que s'ha estudiat són les accions de recerca i internacionalització que l'UdA ha dut a terme des del primer Pla General de Recerca del 2006 i que culminen amb l'obertura de l'Escola Internacional de Doctorat. Segons l'informe, la universitat compta amb més de 200 publicacions científiques i 25 llibres editats. A més, té vigents convenis de mobilitat arreu del món, essent els estudiants internacionals un 30% del total d'alumnes. Aquesta xifra es pot ampliar quan estigui en funcionament la residència universitària. Ja s'ha iniciat l'estudi de viabilitat.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending