Tres infants per aula i educador com a màxim en l'obertura de les guarderies prevista per dilluns

El ministeri de Salut envia a les escoles bressol un extens protocol que té com a base “instaurar uns procediments de treball que han de permetre seguir evitant la propagació del virus”

Encara no hi ha data per a la reobertura de guarderies.
Encara no hi ha data per a la reobertura de guarderies. ARXIU

Com a molt tres infants, sempre majors d’un any, per aula i professional educatiu. És el rati mínim que imposa el ministeri de Salut en un extens protocol on s’estableixen un llarg reguitzell de mesures que s’hauran de complir quan s’obrin les guarderies. Els responsables de les escoles bressol ja han rebut un document que analitzen si poden complir, ja que la previsió del Govern és que puguin reprendre l’activitat a partir de dilluns vinent.

El Govern ja ha posat data a la represa de les escoles bressol. Serà el proper dilluns, en l'inici de la fase 3 de la desescalada. Així ho ha anunciat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Això sí, ho farà amb importants mesures contra el coronavirus, que s'ha establert en un protocol que ara s'ha d'acabar de treballar amb el sector, tant pel que fa a les instal·lacions comunals com amb les empreses privades.

Salut deixa clar que “l’objectiu de l’obertura ordenada i progressiva de les llars d’infants és minimitzar el risc de transmissió de la infecció per SARS-CoV-2 i, alhora, oferir un servei molt necessari per la societat alhora de permetre el retorn al treball de les famílies” i, per tant, “no es tracta, doncs, d’un retorn a les condicions que precedien l’emergència sanitària, sinó d’instaurar uns procediments de treball que han de permetre seguir evitant la propagació del virus”.

"Cal habilitar una zona d’arribada i de recollida dels infants. Els pares no poden accedir més enllà d’aquests punts i els cotxets tampoc”

Hi ha una informació annexada en el mateix document que exposa com s’ha de procedir a fer la neteja de les instal·lacions. Però sobretot es focalitza, sobretot, òbviament, en qüestions que concerneixen al servei de guarderia. Per començar, per exemple, "cal habilitar una zona d’arribada i de recollida dels infants. Els pares no poden accedir més enllà d’aquests punts i els cotxets tampoc”. Cal preveure la neteja dels espais i es remarca molt la higiene personal dels infants. Rentada de mans en arribar i abans de sortir de les instal·lacions.

El servei s’ofereix per als infants a partir d’un any d’edat i “no s’accepten nens menors d’un any, donat el risc de patologia més greu per SARS-CoV-2”. Segons el protocol “s’accepta un màxim de tres infants per a cada aula. Aquesta mesura s’adaptarà en funció de la situació sanitària i epidemiològica existent, prèvia notificació del ministeri competent en Salut, i en relació a les fases d’obertura d’activitats econòmiques”. “A cada aula hi serà present un professional. Cal intentar que un mateix professional atengui sempre el mateix grup.”

Els infants sempre han de tenir dues mudes de recanvi a l’aula i han de venir cada dia amb roba neta de casa

Per cada nucli d’infants s’ha de garantir un mínim de 15 metres quadrats alhora que s’ha de mirar que els infants d’una mateixa família o que convisquin habitualment entre ells també comparteixin espai a la guarderia. Els infants sempre han de tenir dues mudes de recanvi a l’aula i han de venir cada dia amb roba neta de casa. La roba es neteja a 60 graus. En el cas dels pitets diàriament les famílies han de portar un mínim de tres pitets nets per a canviar-los a cada àpat. Després de l’àpat el pitet es posa dins una bossa de plàstic lligada. En finalitzar la jornada els pitets s’han de rentar. Si són pitets de plàstic o altres materials cal netejar-los i desinfectar-los.

Altres recomanacions són el fet de “reduir el nombre de joguines disponibles a aquelles que es poden rentar i desinfectar fàcilment” i alhora “cal evitar que portin joguines de casa”. També s’ha de procurar d’evitar que “els infants comparteixin joguines i objectes. En cas que no es pugui evitar cal desinfectar-los després de cada ús per cada infant”. També cal dur a terme una ventilació dels espais un mínim de tres vegades al dia durant 10 minuts, de manera natural o forçada. El protocol insisteix en les condicions higièniques i estableix amb claredat com s’ha de dur a terme el canvi de bolquers.

“No es permet que els infants portin el menjar preparat del domicili” i “tots els àpats s’efectuen dins de l’aula per evitar contactes amb la resta d’infants”

També es remarca que els adults han de respectar la distància de separació de dos metres i que mentre estiguin dins les instal·lacions han d’anar sempre amb mascareta (FFP2) i pantalla protectora o ulleres. També es disposa en el protocol, entre altres coses, tot allò relatius als àpats. I és que “no es permet que els infants portin el menjar preparat del domicili”. Entre altres coses, i a banda d’extremar les mesures d’higiene i haver rentat amb màquines professionals els coberts i els estris de cuina, es remarca que “tots els àpats s’efectuen dins de l’aula per evitar contactes amb la resta d’infants”.

Durant el menjar cal evitar que els infants comparteixin menjar i mantenir-los entre ells a una distància de dos metres i el personal manipulador ha de disposar d’una formació en higiene alimentària degudament acreditada. A més a més, cal que tots els infants duguin a terme una higiene de mans abans i després dels àpats, una circumstància que evidentment també han de respectar els adults o professionals educatius. “El personal ha de dur a terme una higiene de mans abans de preparar el menjar i després d’ajudar a menjar als nens”, s’estableix en el protocol.

Comentaris (8)

Trending