La salut mental i jornades escolars i laborals, temes cabdals al 20è Consell dels Joves

Una trentena d’alumnes de segona ensenyança de tots els sistemes educatius han celebrat aquest dimecres la sessió plenària per debatre les proposicions que s’han treballat en diverses comissions

Alguns dels joves que han participat a la primera part del Consell.
Alguns dels joves que han participat a la primera part del Consell. Pilar Candel

El Consell dels Joves, que celebra la seva vintena edició, s’ha reunit aquest dimecres en sessió plenària per exposar i debatre les diverses proposicions de llei que s’han treballat en diverses comissions les darreres setmanes. D’aquesta manera, fins a una trentena d’alumnes de segona ensenyança de tots els sistemes educatius han ocupat l’hemicicle, conjuntament amb consellers generals, que han escoltat les diverses explicacions sobre les temàtiques escollides. Entre elles, els temes més candents han estat l’atenció a la salut mental i la reducció de les jornades tant escolars, com laborals.

“És l’Andorra del nostre futur, però també dels nostres fills, si decidim tenir”, exposava una de les conselleres joves que han debatut aquest dimecres. Ho ha fet al voltant del límit d’alçada dels edificis al país, un dels temes més debatuts. Però es pot aplicar a qualsevol de les proposicions que els joves han plantejat. Des de perspectives molt treballades, amb arguments sòlids i, fins i tot, reforçats amb experiències personals, els alumnes han plantejat diversos canvis que afecten no únicament a la seva vida, sinó també a la de la societat adulta. Són plantejaments que han abastat temes tan importants com és la salut mental.

En aquest sentit, es planteja crear una aplicació que serveixi per a una fase inicial d’informació, detecció i derivació. Es defensa com una forma d’alleugerir la saturació que es viu al SAAS pel que fa als problemes de salut mental, agreujats a causa de la Covid-19. Han remarcat que, aquesta situació, fa que no es pugui fer “el seguiment de casos més lleus que no per això deixen de ser importants”. Amb l’app que han plantejat els joves, es podria utilitzar com una font d’autogestió, sempre supervisada pels professionals i amb la consegüent derivació als professionals que correspongui.

“La salut mental no és un joc, i hauria d’estar a l’abast de tothom, també és un tabú, i molts pares podrien no estar conformes”

Aquesta aplicació tindria un mes de prova, i posteriorment passaria a ser de pagament. Ha estat, de fet, aquest punt, el que ha generat més debat entre els joves a la sala. D’una banda, aquells que defensaven que havia de ser una app gratuïta, sobretot si anava dirigida als joves. “Si algú necessita l’aplicació, potser no ho vol dir als seus pares, i són ells qui ho han de pagar”, o, també, “la salut mental no és un joc, i hauria d’estar a l’abast de tothom, també és un tabú, i molts pares podrien no estar conformes”, han estat alguns dels arguments en contra. D’altra banda, a favor s’ha exposat que és important per tal d’evitar que es facin “bromes” dintre del fòrum de gent per compartir experiències i, també, per poder compensar els professionals que s’hi haurien dedicat a crear-la. La proposició també incloïa que la cartera de serveis de la CASS cobrís les despeses d’atenció i rehabilitació, així com convenis de col·laboració i cooperació amb els països veïns.

Els joves, en general, han demostrat que han treballat molt i molt bé en les seves proposicions, i que les coneixien ben profundament. A la segona part, conjuntament amb l’atenció a la salut mental, s’ha debatut també al voltant de la creació d’ajudes econòmiques a les famílies per poder adquirir material pedagògic i eines de treball electrònic. En gran part, els joves consellers s’han mostrat d’acord, sobretot per poder alleugerir la despesa que suposa per a les famílies. A més, també s’han fet propostes molt interessants, com que els llibres de lectura obligatòria fossin facilitats per les escoles. Malgrat tot, també s’ha llençat alguna advertència sobre l’aprofitament que es podria fer d’aquestes ajudes.


Una de les comissions que s'ha celebrat en la 20a edició del Consell General dels Joves.

Relacionat

Consellers joves per l’Andorra del futur

El darrer tema tractat a la segona part ha estat la millora del sistema d’informació comunicació de les línies nacionals d’autobusos. Principalment, la creació d’una aplicació i d’un tauler públic per poder consultar la ubicació de l’autobús i el temps d’espera. En aquest sentit, els joves han explicat que seria molt útil per tothom, “sobretot pels adolescents, que som els que més utilitzem aquest servei”, i que s’aborda “un tema molt important, ja que ajudaria que les persones agafaren menys els vehicles personals”.

A la primera part, s’han tractat altres temes, com la reducció de la jornada escolar els divendres a la tarda, o la reducció d’hores laborals per als adults. Com a puntualització, el tema que més debat ha generat ha estat la limitació d’alçada dels edificis. Els joves han mostrat moltes opinions i molt diverses. Alguns d’ells s’han decantat per fer prevaldre la imatge i reduir l’impacte visual que creen edificis com els que s’estan construint actualment a Escaldes-Engordany, que han estat l’exemple més utilitzat. D’altra banda, alguns consellers han explicat que edificar en vertical és una forma d’evitar noves construccions a la muntanya i concentrar la població en un mateix punt. Una de les joves ha explicat que “si limitar l’alçada ha de comportar que no es facin pisos de lloguer assequible, crec que no s’hauria de legislar”.  


Comentaris

Trending