Un pla per al bon ús de les noves tecnologies i avaluacions internes, reptes del nou curs escolar

Més d’11.300 alumnes han retornat a les aules amb un petit increment de prop de l’1%

Inici de curs a l'Escola andorrana de Santa Coloma.
Inici de curs a l'Escola andorrana de Santa Coloma. altaveu media

Més d’11.300 alumnes han iniciat aquest dilluns el curs escolar 2023-2024 repartits en els tres sistemes educatius, el que suposa creixement d’entre el 0,5% i un 1% respecte a l’anterior. El secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, ha explicat que no hi ha hagut incidències destacables en el primer dia d’escola. Una de les novetats és l’impuls un pla per al bon ús de les noves tecnologies dins del camp educatiu i també es volen fer avaluacions internes dels centres educatius.

Dia de retrobaments amb els amics o per als més petits el primer contacte amb l’escola. El curs escolar 2023-2024 ha començat amb normalitat i sense incidències remarcables, segons ha detallat Bardina, més enllà “’d’ajustar aspectes de cada inici com és el cas d’una línia de transport escolar” També ha començat avui tot l’alumnat del Batxillerat i de la Formació Professional. Demà dimarts ho farà l'alumnat del segon cicle de segona ensenyança de l’Escola Andorrana. La xifra d’alumnes “encara s’ha d’agafar amb pinces”, tot i que ha experimentat un lleu creixement d’entre el 0,5% i l’1%. El sistema educatiu andorrà és el que continua liderant el rànquing amb el 40% dels alumnes, seguit del francès, l’espanyol i en el darrer lloc el British College amb un 2% del total de l’alumnat. Malgrat l’increment de casos de Covi-19 que està havent-hi les darreres setmanes, el secretari d’Estat ha exposat que no tenen constància que hi hagi hagut cap afectació en el començament de les classes.

Entre els reptes que el Ministeri d’Educació s’ha marcat de cara a l’inici d’aquest nou curs hi ha la posada en funcionament d’un Pla integral per al bon ús de les tecnologies en l’àmbit educatiu. “Es pot pensar que hi ha utilització poc controlada de l’eina tecnològica en el centre educatiu i cal explicar com s’utilitza” ha manifestat Bardina. En aquest sentit, diu, anirà destinar al professorat als alumnes i també a les famílies “per donar resposta a les diferents situacions i donar pautes perquè les famílies puguin actuar en situacions que puguin ser feixugues”. També s'ha previst el desplegament d'accions per al foment de la coeducació i l'educació inclusiva per trencar amb els estereotips de gènere, la violència i aconseguir la plena igualtat en relació amb al desplegament del Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència i el Pla d’Igualtat.

https://youtu.be/v5pN416xh5k

 

AVALUAR L’ESCOLA ANDORRANA

Josep Anton Bardina considera que una vegada implantat El pla de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà, cal fer-ne una avaluació, tenint en compte les avaluacions fetes en els darrers quatre anys a l’informe realitzat pel programa PISA for Schools. La conclusió era que els estudiants de primària i secundària flaquegen en comprensió lectora. Per aquest motiu, el secretari d’Estat d’Educació i Universitats ha exposat que “hem de deixar de parlar del PERMSEA i fer-ne una avaluació per veure on hi ha nuclis de millora”. També, “cal potenciar les avaluacions internes dels centres educatius, tenint en compte la qualitat i l’eficiència del sistema educatiu”.

FALTEN PROFESSORS DE CATALÀ

El curs escolar ha començat amb iniciat amb canvis a les direccions dels centres educatius del sistema educatiu andorrà i de la direcció del Departament de l'Escola Andorrana i Formació Andorrana. La nova directora del Departament, Olga Moreno, ha comentat que gairebé la majoria d'equips directius s'han renovat a causa dels edictes de consolidació de places que es van llençar el curs passat. Els principals reptes passen per acompanyar fer un bon acompanyament perquè “l’entrada es faci de la millor manera possible durant aquest mes de setembre”.

Moreno ha parlat que l’objectiu del Ministeri d’Educació i Universitats és continuar consolidant places de personal eventual, tot i que “cal mantenir un 15% del personal interí a les escoles perquè la fluctuació dels alumnes varia i cal tenir aquest percentatge a la borsa de treball”. Afegeix que “s’estudiarà quines places surten a edicte en funció dels departaments on hi hagi més eventuals”.

La directora de l’Escola Andorrana ha explicat que les borses de treballs estan més plenes en algunes disciplines i d’altres estan més buides. “És un procés que està en funcionament durant tot el curs escolar per si hi ha baixes i a vegades costa trobar perfils de persones que es vulguin incorporar”. En aquest sentit, ha apuntat que “enguany ens hem trobat que falten professors de català i en funció del plantejament lingüístic de cada centre fa que se’n necessitin més o menys”. En aquest sentit, diu que “manquen tres professors de català, però esperem que aquesta setmana se solucioni”.

Comentaris (5)

Trending