Reconeixement de la Universitat Ramon Llull a una iniciativa ambiental de l’institut de la Margineda

L’escola andorrana de batxillerat ha estat guardonada amb el premi Blanquerna Impulsa per un projecte engegat pels alumnes que va permetre disminuir prop d’un 25% la despesa energètica del centre

Els alumnes guardonats amb el premi Blanquerna Impulsa.
Els alumnes guardonats amb el premi Blanquerna Impulsa. SFGA

Un projecte dels alumnes de primer de batxillerat de l’escola andorrana ha estat guardonat a la segona edició del Premi Blanquerna Impulsa. En concret, es tracta d’un treball que es va fer amb la col·laboració de FEDA i que perseguia com a objectiu millorar l’eficiència energètica del centre. El resultat va ser més que notable: a l’institut de la Margineda es va frega un estalvi del 25% després de les mesures proposades per part dels estudiants.

Els premis Blanquerna Impulsa són una iniciativa de la Universitat Ramon Llull. Tenen com a fita conscienciar sobre els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides en el marc de la comunitat eductiva. Així, es premien activitats que tinguin aquest element de sensibilització, com és el cas de la implementada al centre educatiu andorrà.

El guardó se l’ha endut el projecte de Participació, Actuació i Servei (PAS) de la tutoria 11 de 1r de batxillerat. Així, al llarg del curs que tot just ha finalitzat es va fer una tasca de conscienciació de la problemàtica mediambiental global i del país a través d’una xerrada informativa, així com del gestor  energètic del centre educatiu que va ajudar als alumnes a estudiar mesures concretes per intentar reduir més el consum energètic.

Així, els alumnes van decidir posar en marxa dues mesures clau. Per un costat, el control de la ventilació de les aules, amb un màxim de deu minuts cada hora. Per l’altra, baixar la temperatura de la calefacció a les aules un grau menys del que establia el decret del Govern, és a dir, a 19 graus, i als passadissos a 17. A la vegada, grup va crear un logotip i una campanya publicitària amb la finalitat de fer arribar les mesures a través de les xarxes socials de manera propera i amb un toc d’humor, per tal de no generar reticències. Finalment, per dur a terme els controls de la ventilació a les aules, es va comptar amb la col·laboració de l’oficina COVID, que va cedir als alumnes 15 cronòmetres. Inicialment, es va tractar d’una prova pilot l’última setmana de desembre, però el seu èxit els va decidir a mantenir-la durant gener i febrer.

Pel que fa als resultats del projecte, l’estalvi aconseguit al centre de Batxillerat de la Margineda entre desembre i març va ser del 24,6% respecte al mateix període del curs anterior i del 14,98% si es té en compte només la despesa elèctrica.

El jurat de la Universitat Ramon Llull ha valorat que “el projecte té molta força perquè, tot i tenir un interès clar per la globalitat del centre, s’ha comptat amb la implicació i les idees de l’alumnat per portar-lo a terme”. També es destaca que “és molt engrescador i amb un gran vessant pràctic en relació amb l'estalvi energètic”.

Comentaris (1)

Trending