La llei per prohibir el vel introduirà al sistema andorrà una assignatura alternativa a la religió

Serà una matèria que podran cursar els alumnes que fins ara queden amb una estona morta en horari lectiu i que se centrarà a qüestions ètiques, d’història de la filosofia i valors democràtics

Un moment d'una trobada de la ministra amb els integrants de la comissió legislativa d'Educació.
Un moment d'una trobada de la ministra amb els integrants de la comissió legislativa d'Educació. SFGA

L’acord per la llei que ha de blindar la prohibició del vel (i altres símbols religiosos “ostentosos”) a l’escola andorrana està molt a prop. Les converses entre Govern i grups parlamentaris, tant majoria com oposició, avancen a bon ritme i es confia que el text pugui tancar-se en pocs dies i que el mes vinent ja hagi completat el tràmit parlamentari. Un dels canvis que s’introduirà és la creació d’una assignatura alternativa a la religió on es parli d’ètica, filosofia i valors democràtics.

El Govern vol que el projecte legislatiu, que ha de ser qualificat, tingui el recorregut més còmode possible al Consell General. Per un costat, perquè assoleixi un consens ampli, que vaig més enllà del suport de la majoria, vista la seva importància. Per l’altre, perquè la seva tramitació sigui àgil. I una forma és que arribi validat per tots els grups i, per tant, cap d’ells vulgui fer esmenes.

I en aquest objectiu fa dies que hi treballen, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, tant la titular d’Educació, Esther Vilarrubla com els grups parlamentaris. I l’acord està a prop. En gran part, pel fet que el text inclourà una petició que s’ha fet des de les files socialdemòcrates: la creació d’una assignatura que seria alternativa a la religió, amb continguts ètics i de valors democràtics.

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, es dirigeix cap al faristol del Consell General.

Relacionat

Educació vol consensuar amb majoria i oposició la llei sobre els símbols religiosos a l’escola

La proposta del PS té el seu origen en el fet que sempre han demanat que aquestes classes de religió no haurien de fer-se en horari lectiu. Això, indiquen les fonts consultades, dificulta l’organització dels centres. És una matèria optativa i els alumnes que no la fan acaben tenint aquesta hora lliure, sense res a fer. La formació ja accepta que, ara mateix, fer-les en un altre moment no és factible, ja que suposaria un incompliment del Concordat signat el 2008 amb la Santa Seu.

Per a la formació, la solució és, doncs, aquesta nova assignatura. “Una alternativa laica”, indiquen les fonts consultades que serviria per “ensenyar valors”. Serà una barreja “ètica, història i valors democràtics”. S’impartiria a primera i a segona ensenyança.

La mesura s’entén que és “coherent” amb el contingut global del text, que se centra a prohibir els símbols religiosos a l’escola. Evidentment, amb l’objectiu de blindar la decisió de no deixar accedir al centre a una estudiant que vol anar amb vel, però garantint una “equitat” amb altres confessions. La llei permetrà “garantir la neutralitat dels centres” i també es limitarà clarament a aquests símbols “ostentosos”. Per dir-ho d’una altra forma, no es posaria problemes si algú porta un penjoll amb una creu o una estrella de David. La mesura afecta tant a alumnes com a docents i altre personal.

Les decisions del Tribunal d'Estrasburg són un referent.

Relacionat

La prohibició del vel per llei es justifica per “garantir la neutralitat en la convivència”

També es deixarà clar que aquest vet afecta només elements vinculats a la religió. En cap cas es cohibirà altres distintius més de caràcter ideològic. Com a exemple es pot citar samarretes amb missatges en contra de l’homofòbia o amb lemes feministes. En aquest cas s’entén que no es pot limitar la llibertat d’expressió dels estudiants.

Un cop acceptades aquestes propostes, en els pròxims dies Govern hauria de passar als grups un esborrany definitiu. Si aquest es valida, seria el que es passaria per a la seva aprovació al consell de ministres. A partir d’aquí, s’enviaria ja com a projecte de llei al Consell General. En ser un text qualificat, ha de passar el tràmit normal. Es confia, però, que la seva aprovació al ple no es retardi en excés i fins i tot que es pogués aprovar a l’abril.

Comentaris (1)

Trending