“Les aules eren una sauna”

Pares de l’escola francesa de primera ensenyança d’Andorra la Vella denuncien la calor patida els darrers dies pels seus fills i lamenten que Govern no hagi fet cap actuació a l’edifici tot i les peticions dels darrers anys

L'escola francesa de primera ensenyança a Ciutat de Valls.
L'escola francesa de primera ensenyança a Ciutat de Valls.

No han estat pas uns dies senzills pels alumnes de l’escola francesa de primera ensenyança d’Andorra la Vella. I el malestar dels pares és evident. Fa anys que tant el mateix centre com els progenitors dels alumnes han demanat a Govern que es facin actuacions a l’edifici, ja molt antic, per minimitzar els efectes de les altes temperatures dels mesos finals de curs. I aquest cop, l’onada de calor els ha fet patir de debò. “Les classes semblen saunes”, han denunciat.

El problema ve de lluny. L’edifici, recorden els pares, té més de 60 anys d’antiguitat i, energèticament, és poc eficient. A l’hivern, apunten, cal tirar, i molt, de calefacció per mantenir un ambient agradable. Als mesos de primavera avançada o setembre, les altes temperatures se sumen al fet d’estar situat al solà d’Andorra la Vella, al carrer Ciutat de Valls. El sol hi toca des de ben d’hora.

La situació fa temps que preocupa. De fet, s’assegura que en vàries reunions entre representants del centre i dels pares amb Govern s’ha demanat que cal fer alguna actuació. No es demana cap gran inversió sinó petites accions que ajudarien a reduir l’impacte de la calor. És el cas de persianes a les finestres o de tendals. De moment, però, sense gaire sort.

I els darrers dies, l’enuig entre alguns dels pares ha crescut. L’onada de calor que ha afectat el Principat, ha dificultat l’activitat diària al centre. “El meu fill em deia que no paraven de suar”, ha explicat un dels progenitors. “Era una sauna; gairebé un forn”, ha afirmat. En alguns moments, la temperatura va superar els 30 graus i va fregar els 35.

La preocupació entre els pares és important. Es recorda, a més, que el nombre d’alumnes del centre és elevat. Uns 300 nens que aquests dies han hagut d’estudiar en condicions gens adequades. També es lamenta que “des del 2016” s’han posat sobre la taula possibles solucions sense que, de moment, s’hagi fet cap acció.

Comentaris (3)

Trending