“Hem aconseguit que les escoles fossin espais segurs”

La ministra Vilarrubla fa un balanç “satisfactori” del curs del coronavirus i avança que es confia en la vacunació perquè el retorn amb les aules sigui amb “l’escenari idea i desitjat” que permeti no necessitar ni mascareta ni grups bombolla

Vilarrubla i altres professors de l'escola andorrana miren el cartell fet pels alumnes.
Vilarrubla i altres professors de l'escola andorrana miren el cartell fet pels alumnes. G. P.

Acaba el curs 2020-21. Segurament, el més complicat de la història educativa d’Andorra, marcat ineludiblement per la pandèmia. I ho fa, a l’entendre de la ministra, Ester Vilarrubla, amb el sistema escolar en conjunt mereixent “una bona nota”. I és que, ha assegurat, s’ha aconseguit, malgrat totes les dificultats que els centres fossin “espais segurs” i amb “la màxima normalitat”. Paral·lelament, ja es pensa en l’any vinent, amb tres possibles escenaris, confiant que es pugui aplicar el més optimista: sense mascaretes ni grups bombolla.

La titular d’Educació no ha dubtat a valorar de forma “molt satisfactòria” el desenvolupament d’un curs complex tot recordant “les incerteses que hi havia a l’octubre i al setembre”. Al final, ha recordat, “només hem hagut de tancar una escola temporalment” -justament l’escollida per fer aquest balanç, l’andorrana de segona ensenyança a Encamp- i, “la resta han estat sempre obertes”. Aquest fet l’ha volgut atribuir “a l’esforç col·lectiu de tothom”, des de personal docent a famílies i, evidentment, els alumnes.

“Hem aconseguit que fossin espais segurs”, ha afirmat Vilarrubla, tot posant en relleu que, tot i estar en plena pandèmia, als centres “s’ha fet una vida el més normal possible”. A la vegada, s’ha volgut preguntar “com haurien estat amb totes les escoles tancades, sense voler “imaginar la resposta”, de la qual el confinament ja permet fer-se una idea: “Recordem com van afectar acadèmicament i emocionalment”.

La ministra ha volgut agrair “l’esforç col·lectiu” de tota la comunitat educativa, des de personal docent a família i alumnes i ha destacat que s’ha aconseguit una vida “el més normal possible” a les aules

Fet el balanç, toca pensar en el futur. I aquest el marca setembre i el retorn a les aules. Com serà? Això és el que s’ha d’acabar de definir en funció de com evolucioni la situació sanitària, amb tres possibles escenaris sobre la taula i amb “Salut establint les línies”. L’ideal i el desitjat, ha indicat Vilarrubla, seria que els alumnes poguessin tornar sense mascaretes ni grups bombolla, una opció a la qual, entén, hi “pot ajudar el procés de vacunació”.

Dels altres dos escenaris, un seria l’actual que, ha admès, no s’ha volgut tocar per pocs dies. L’altre, un estadi intermedi, aixecant alguna de les restriccions fixades avui dia, però encara amb precaucions. També ha volgut posar en relleu que si, malauradament, cal fer marxa enrere amb alguna relaxació, la part positiva és que “sabem com fer-ho”.

Un fet que podria ajudar seria que més alumnes menors de setze anys estiguessin vacunats. Per ara, però, vaccinar la franja de dotze en endavant no està sobre la taula, tot i que alguns països han autoritzat l’ús del fàrmac de Pfizer per aquestes edats. “Es necessita encara més evidència científica per canviar l’escenari”, ha indicat Vilarrubla.

La ministra també ha admès que ha estat un any complicat, també per la part emocional dels alumnes. Alguns d’ells han necessitat atenció psicopedagògica i, ara, els casos que revesteixen més gravetat, s’han derivat cap al programa d’atenció psicològica impulsat conjuntament amb el Copsia.

Comentaris

Trending