Estudiants amb arrels espanyoles canvien de passaport per tenir millors condicions a la universitat

Les matrícules són un 20% més cares per als extracomunitaris que, a més a més, no poden tenir accés a beques, situació que també resolen amb la nacionalitat espanyola

El campus de la UAB a Sabadell.
El campus de la UAB a Sabadell. ARXIU

Estudiants andorrans amb arrels espanyoles canvien de nacionalitat per tal de poder tenir millors condicions econòmiques en l’accés a la universitat. Moltes de les universitat espanyoles estableixen una mena de recàrrec en les matrícules de l’ordre del 20% a aquells estudiants que són extracomunitaris. Les facilitats o ajuts en els centres d’ensenyament francesos, s’entén els públics, són molt més elevades que en el cas espanyol.

Però, certament, per a molts estudiants andorrans que han seguit formació obligatòria en els sistemes educatius espanyols i, alhora, els seus pares o altres antecessors són d’aquesta nacionalitat, és molt més senzill cursar estudis a Espanya que no a França. A més, asseguren les fonts consultades, en una època de dificultat econòmica o, com a mínim, d’incertesa, la qüestió de l’allotjament es té molt en compte. I és més econòmic poder-se establir a casa d’uns familiars que no haver d’acudir a residències o, més encara, a arrendar algun habitatge o similar, ni que sigui en règim compartit.

Tenir la nacionalitat espanyola o no tenir-la, és a dir, haver d’acudir a la universitat amb el passaport andorrà, indiquen les fonts, suposa el greuge d’una matrícula més elevada i de no poder accedir a beques a l’Estat espanyol. “El Govern s’haurà de plantejar moltes coses, perquè no totes les famílies tenen una disponibilitat econòmica fora de mida”, han indicat les fonts.

De fet, l’executiu sempre ha defensat que un dels beneficis que hauria d’aportar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), justament, hauria de suposar millors accessos dels joves andorrans als sistemes educatius comunitaris, i per exemple, l’espanyol, on hi ha molts estudiants del Principat que volen cursar els seus estudis superiors per raons molt diverses.

Etiquetes

Facultat de medicina de la Universitat de Barcelona a Bellaterra.

Relacionat

El Trilateral fixa que les universitats espanyoles no poden cobrar cap recàrrec als andorrans

Comentaris (37)

Trending