Les escoles del sistema francès prohibiran l’ús de l’abaia, una túnica musulmana

El govern de França argumenta que “quan entres a classe no hauries de poder identificar la religió dels alumnes només mirant-los”

El ministre d'Educació Nacional, Gabriel Attal durant la roda de premsa d'aquest dilluns a París.
El ministre d'Educació Nacional, Gabriel Attal durant la roda de premsa d'aquest dilluns a París. GOUV.FR

El govern francès ha anunciat aquest dilluns que prohibirà l’abaia musulmana a les escoles. El ministre d'Educació Nacional, Gabriel Attal no ha dit quin dia concret entraria en vigor la prohibició, que afectarà els centres que hi ha a Andorra. L'abaia és una túnica ampla que duen algunes dones musulmanes sobre els vestits. "Quan entres a classe no hauries de poder identificar la religió dels alumnes només mirant-los". Cal recordar que el Lycée  Comte de Foix, és l'unic centre d'aquest tipus a l'estranger que depèn del ministeri d'Educació Nacional i no del d'Exteriors com la resta,

Tot i que el Consell Francès de Culte Musulmà (CFCM) va dir el passat mes de juny ju n signe religiós musulmà", Attal ho considera necessari per reafirmar-se en el laïcisme que França va instaurar a les escoles el segle XIX. L'abaia normalment és d’un sol color. Per si sola, no cobreix el cap, però es pot dur acompanyada del vel. 

"En la tradició musulmana, que nosaltres defensem, un vestit sigui el que sigui no és un signe religiós en si", assenyalava en un comunicat el CFCM, que deia témer que aquesta polèmica donés lloc a una estigmatització dels musulmans.

Per a aquest any escolar al sistema francès hi ha més novetats com ara la tornada de les matemàtiques a Prèmiere i un nou calendari per a les proves de batxillerat. A més, Attal ha anunciat que una altra de les prioritats serà la lluita contra l'assetjament.

 

Comentaris (11)

Trending