“En el moment que els menjadors s’han convertit en aules les famílies han valorat els mestres”

La ministra d’Educació formalitza el tret de sortida del curs escolar destacant els treballs dels docents en el marc de la pandèmia i exposant el repte d’intentar que més aviat que tard els alumnes puguin anar a classe sense mascareta

La ministra Ester Vilarrubla durant el seu parlament d'obertura de curs escolar.
La ministra Ester Vilarrubla durant el seu parlament d'obertura de curs escolar. Toni Solanelles

Tot i que fa un mes que molts dels escolars del Principat van a classe, no ha estat fins aquest dimarts que s’ha posat en marxa formalment el curs escolar. Que s’ha inaugurat oficialment. Ho ha fet amb una conferència del docent i conferenciant aragonès, l’’influencer’ de l’educació César Bona. Una exposició amena que ha prosseguit el discurs oficial de la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, que ha destacat la importància dels educadors -just avui és el Dia internacional del docent- i la feina feta en pandèmia.

Prèviament, en declaracions als mitjans de comunicació, Vilarrubla ha ressaltat la “il·lusió” perquè més aviat que tard a les classes els alumnes puguin tornar a anar-hi sense mascareta. La titular d’Educació ha fet “un balanç positiu” de les primeres setmanes de classe i ha ressaltat, també, com la pandèmia ha posat en relleu la tasca vital dels docents. Vilarrubla ho ha explicitat de manera molt clara: “Quan els menjadors familiars s’han convertit en aules, els pares i les mares han començat a tenir en compte els mestres i a valorar-los.”

“Entre la vacunació i l’experiència de l’any passat” tot avança cap a una aparent normalització i “el procés d’ensenyament continua” conscients que el fet que hi hagi alguns confinaments “forma part d’aquesta dinàmica”, ha dit Vilarrubla

La ministra ha explicat que després del primer curs post-pandèmia (o enmig de la pandèmia) amb molts dubtes, enguany ja hi ha “més confiança”. I “entre la vacunació i l’experiència de l’any passat” tot avança cap a una aparent normalització i “el procés d’ensenyament continua” conscients que el fet que hi hagi alguns confinaments “forma part d’aquesta dinàmica”. No obstant, Vilarrubla ha afirmat que té “l’esperança posada en què relaxarem més” les mesures adoptades en relació a la pandèmia als centres escolars.

Preguntada per quin és el proper pas a relaxar, la ministra ha estat també clara: “Estar sense mascareta a les aules.” Ara bé, això es mou “entre la il·lusió i el que és possible”. Vilarrubla ha explicat que Educació exposa els beneficis de flexibilitzar i Salut avalua si cal o és possible. “Tot depèn de la situació sanitària” ha advertit la titular d’Educació, que ha explicat que és possible que amb el pas de les setmanes hi hagi centres on la mascareta es pugui retirar i, d’altres, on aquest pas no es pugui fer.

La ministra ha explicat que el curs s’ha posat en marxa amb 10.700 alumnes repartits en els quatre sistemes educatius (andorrà, espanyol -inclosos els centres confessionals-, francès i britànic). La distribució d’alumnes entre els models educatius es manté molt similar a la dels cursos anteriors encara que “proporcionalment el que sí que ha crescut molt és el sistema britànic, que ja arriba a 200 alumnes”.

CONSOLIDACIÓ D’EVENTUALS

La màxima responsable governamental en matèria educativa també s’ha referit, a preguntes de l’Altaveu, al recent nomenament d’una nova junta directiva del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). Vilarrubla ha felicitat els escollits i ha assegurat que la participació dels sindicats en una “societat madura i democràtica” com l’andorrana és una qüestió positiva i que el diàleg sempre “és molt bo” encara que no s’arribi sempre a punts d’entesa.

Els responsables ministerials encara no s’han reunit amb els nous dirigents del SEP tot i que consta al ministeri el neguit sobre els eventuals. En aquest sentit, Vilarrubla ha remarcat que “ja no estem parlant d’aquelles xifres d’eventuals de cursos enrere” i que ha destacat també el fet que per a una administració com l’andorrana “consolidar 25 places és un percentatge molt alt”.

La ministra, que ha deixat clar que sempre hi haurà d’haver una percentatge més o menys petit d’eventuals en aquest sector -per qüestions d’ordre demogràfic i també davant la finalització de projectes-, ha explicat que s’està “treballant tècnicament per veure quina tipologia de places” s’han de procedir a consolidar en les properes tongades, perquè hi ha docents, però també col·laboradors educatius o integrants d’equips directius que estan en una situació d’eventualitat.

Comentaris

Trending