Educació es fixa d’“objectiu” que l’homologació de l’FP sigui automàtica a partir del curs 2024-2025

Campuzano avança que s’inicia ara un estudi per veure quines branques del batxillerat professional poden tenir un curs suplementari d’especialització

Xavier Campuzano durant la presentació del Projecte Tàndem.
Xavier Campuzano durant la presentació del Projecte Tàndem. Toni Solanelles

Que els estudiants que comencin qualsevol branca de formació professional (FP) el curs 2024-2025 ja no s’hagin de preocupar més sobre si la titulació que acabin obtenint tindrà el reconeixement internacional (d’Espanya i França almenys) o no. Aquest és “l’objectiu” del ministeri d’Educació, segons que ha exposat el director del departament d’FP, Formació al Llarg de la Vida i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, que ha evitat reconèixer que continuen els problemes amb les convalidacions i només ha explicat que per ara és cada alumne que, parlant planerament, s’ha de buscar la vida.

Campuzano ha estat qüestionat per l’Altaveu sobre la situació de les homologacions i l’estat de les actuals branques formatives i el que es preveu en el futur. Ha estat en el marc de la presentació del Projecte Tàndem. El director de Formació Professional ha anunciat que la setmana vinent hi ha prevista “una reunió de la taula tècnica” que configuren especialistes del ministeri d’Educació andorrà i dels seus homòlegs espanyols. Segons Campuzano, vist els retorns que ja tenen des d’Espanya, la situació de les convalidacions “per a la major part de les titulacions es presenta prou bé” i “en uns mesos” hi hauria d’haver una resolució efectiva.

Vist els retorns que ja tenen des d’Espanya, el director del departament de Formació Professional, Formació al Llarg de la Vida i Innovació Tecnològica preveu que la situació de les convalidacions “per a la major part de les titulacions es presenta prou bé” i “en uns mesos” hi hauria d’haver una resolució efectiva

En tot cas, el repte és, com s’ha dit, que els escolars que iniciïn FP a partir del curs 2024-2025 no tinguin cap més dificultat a nivell de convalidacions. I que en els casos restants, es pugui reduir qualsevol incidència plausible. Xavier Campuzano ha fet una molt bona valoració de com estan funcionant els estudis relatius a les noves tecnologies de la comunicació (TIC), els dels tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) o els referents a manteniment d’habitatges i instal·lacions. Alhora, s’ha mostrat “molt content del nivell d’inserció laboral”, atès que la immensa majoria dels estudiants troben feina entre un i tres mesos després d’haver finalitzat els estudis.

En el marc del Projecte Tàndem, Campuzano ha explicat que es parla amb el teixit empresarial per saber quines necessitats sociolaborals hi ha al país, perquè no sempre les preferències dels joves s’adiuen amb allò que té sortides laborals. En quest sentit, el director de Formació Professional ha explicat que de manera contínua s’analitza la possibilitat de reformular alguns dels estudis ja existents o de crear-ne de nous. I si es pot avançar a allò que serà tendència un anys després, millor que millor.

Campuzano ha explicat que ara s’ha iniciat un estudi per mirar la viabilitat d’implementar “un nou nivell educatiu o especialització” en relació amb el batxillerat professional. Això té a veure amb la qüestió plantejada per l’Altaveu relativa a la configuració d’estudis relatius, per exemple, als e-sports. En aquest sentit, el comandament del ministeri d’Educació ha destacat que “en l’àmbit tecnològic” es mirarà d’implementar un “tercer any d’especialització”. És a dir, fer dos cursos de batxillerat professional tecnològic i, després, un tercer curs orientat estrictament en programació d’e-sports o de blockchain, per posar dos exemples.

Comentaris

Trending