Educació confia en una homologació ràpida dels estudis d’FP un cop es publiquin els nous programes

La ministra Vilarrubla afirma que les autoritats espanyoles i franceses han assegurat que serà una feina “fàcil” un cop siguin oficials els currículums que substitueixen els actuals, que “no encaixen” amb la formació que es demana per ser acceptats

Vilarrubla, parlant amb diferents alumnes de segona ensenyança,
Vilarrubla, parlant amb diferents alumnes de segona ensenyança, G. P.

El ministeri d’Educació admet que, ara mateix, bona part dels estudis que s’imparteixen al centre de Formació Professional, especialment els Diplomes d’Ensenyament Professional (DEP), no serveixen per treballar als països de l’entorn. I es reconeix a la vegada que cal fer feina perquè Espanya i França els acceptin, en molts casos passant per una reformulació del currículum. La ministra, Ester Vilarrubla, ha assegurat, però, que quan això estigui fet el vistiplau hauria de ser ràpid. “Treballem per tenir-ho tan aviat com sigui possible”.

La titular d’Educació ha volgut remarcar que, al seu entendre, l’FP compleix actualment una de les funcions bàsiques: nodrir el mercat laboral del país. “Té un any nivell d’inserció”, ha assegurat, tot destacant que “el 95% dels alumnes troben feina al mes d’acabar els estudis”. Reconeix, però, que també és important el reconeixement de les titulacions, tant per poder cursar altres estudis, ja superiors, com per poder treballar a altres països. I aquest darrer punt, ara mateix, coixeja.

El Centre de Formació Professional d'Aixovall.

Relacionat

Pràcticament cap de les formacions professionals andorranes no serveixen per treballar a l’estranger

El problema, ha explicat, és que “no acaben d’encaixar del tot els programes amb els àmbits de formació”. I, per això, ha indicat que “estem reformant-los” per aconseguir que s’adeqüin al que demanen els països de l’entorn. De moment, només dos DEP estan acceptats a França. A Espanya, encara s’està pitjor. Únicament el de microinformàtica i xarxes.

Vilarrubla ha argumentat que fins que aquesta feina de reforma no es vagi fent no es podrà avançar en el reconeixement. En poques setmanes es confia poder publicar al BOPA els nous programes del DEP en tècnic sociocomunitari i el de Cures Auxiliars d’Infermeria. I llavors és quan es podrà començar a parlar amb els governs respectius, una tasca que confia que es pugui fer amb certa celeritat.

“Ens han comentat en les reunions de les respectives comissions mixtes que serà el més fàcil possible”, ha indicat. Així, ha mostrat la convicció que “ho tindrem tan aviat com sigui factible”. Malgrat tot, no s’ha marcat cap calendari, igual que amb la resta de DEP oferts des del centre d’Aixovall.

Comentaris (6)

Trending