Pràcticament cap de les formacions professionals andorranes no serveixen per treballar a l’estranger

Els batxillerats professionals estan reconeguts acadèmicament tant per França, com per Espanya i permeten la continuïtat a estudis superiors

El Centre de Formació Professional d'Aixovall.
El Centre de Formació Professional d'Aixovall. ARXIU

Les titulacions professionals que emet Andorra fora del Principat tenen un valor molt minso. O dit d’una altra manera, els diplomes i els batxillerats professionals avalats pel ministeri d’Educació no serveixen, excepte honroses excepcions, per treballar fora del país. Laboralment no se’ls reconeix com una formació vàlida per poder entrar en el món del treball. Una altra cosa és que, més o menys, tenen sortida acadèmica.

Així consta en una resposta facilitada per Educació a la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, que s’havia interessat per tot un seguit de qüestions relacionades amb la formació professional. De fet, la resposta en qüestió inclou, entre altres coses, les xifres dels darrers cinc cursos vinculades als estudiants que han superat les proves per a l’obtenció del títol de batxillerat en les diferents disciplines que existeixen (el d’activitat física, esportiva i de lleure; el d’animació socioeducativa; el d’estètica, cosmètica i perfumeria; el de secretariat multilingüe; o el de sistemes informàtics i xarxes).

També demanava Vela per quants estudiants fan el salt d’un batxillerat professional a la Universitat d’Andorra en el cas que sigui possible -circumstància que tampoc no és òbvia-  i s’interessava per diferents aspectes relacionats amb els diplomes professionals i la seva compatibilitat amb els batxillerats professionals de tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i de tècnic socio-comunitari (TSOCO). Justament, respecte d’aquestes dues darreres formacions es demana com està el procés d’homologació i, també, s’estén la petició  a saber dels estudis de batxillerat professional i de diploma d’ensenyament professional que s’imparteixen actualment al Centre de Formació Professional d’Andorra i els que està previst que s’iniciïn el proper mes de setembre, quins estan reconeguts per les autoritats educatives espanyola i francesa tant a fins acadèmics (poder realitzar cursos superiors) com a fins laborals (sector públic i sector privat). I la resposta és més aviat decebedora. O molt decebedora.

La consellera socialdemòcrata Susanna Vela s’havia interessat per tot un seguit de qüestions relacionades amb la formació professional. La resposta governamental inclou, entre altres coses, les xifres dels darrers cinc cursos vinculades als estudiants que han superat les proves per a l’obtenció del títol de batxillerat en les diferents disciplines que existeixen

S’explica que Espanya reconeix acadèmicament i professionalment el diploma d’ensenyament professional en microinformàtica i xarxes. I que França fa el mateix amb els diplomes d’ensenyament professional de sistemes informàtics i xarxes i de professions sanitàries i socials, com a equivalents al BEP. Alhora, els batxillerats professionals estan reconeguts acadèmicament tant per França, com per Espanya i permeten la continuïtat a estudis superiors.

Però per poder treballar ja són figues d’un altre paner. Res de res. Així, s’exposa que al 2019, el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va fixar com una de les línies estratègiques l’adaptació de la formació professional a la realitat actual. “Després d’analitzar la situació concreta de cadascuna de les branques de formació professional es va decidir prioritzar els treballs de renovació de les branques i posteriorment iniciar els treballs de reconeixement/homologació”.

La resposta firmada per la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, explica que “durant les comissions mixtes amb Espanya i França s’han tractat els possibles reconeixements i homologacions dels diferents títols de formació professional d’Andorra amb els dos països”. Així, amb Portugal es van iniciar els contactes l’any 2021. Però es van aturar temporalment degut al seu calendari electoral i està prevista una reunió aquest proper mes de juliol ja que Portugal ha fixat un nou interlocutor per a l’inici dels treballs.

Aquests treballs tècnics requereixen la publicació oficial dels programes al BOPA, ja que és aquesta publicació la que dona oficialitat als programes. I el més calent és a l’aigüera. De fet, tot i està en marxa els batxillerats en TCAI i en tècnic sòcio-comunitari, ni tan sols s’han publicat en programes. Ho justifica el ministeri dient que quan es posen en marxa nous estudis sovint el primer curs serveix per detectar anomalies que requereixen ajustaments i, per tant, el ministeri s’estalvia la publicació.

Per tant, i “en previsió de la propera publicació dels programes BP TCAI, BP TSOCO i DPI en estètica i perfumeria, serveis comercials i manteniment d’habitatges i instal·lacions, ja s’han iniciat contactes amb Espanya, França i Portugal per portar a terme els treballs tècnics i administratius de reconeixement i homologació”. Però no serà fins un cop estiguin publicats oficialment els programes, que no es podran començar aquests treballs amb aquests tres països. I amb les futures branques que s’han de renovar es procedirà de la mateixa manera. En fi.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending