Els docents francesos continuen en peu de guerra contra la reforma de les pensions

Les mobilitzacions segueixen afectant França i els funcionaris a l'estranger, i hi ha una nova gran convocatòria de vaga general per al proper dimecres dia 15

Comentaris

Els docents es van mobilitzar dimarts passat.
Els docents es van mobilitzar dimarts passat. ALBERT SANJUAN

Els docents francesos continuaran amb les seves mobilitzacions contra l'augment de l'edat de jubilació. Hi ha noves convocatòries de vaga per aquest dissabte i pel proper dimecres. Aquesta darrera pot tenir més incidència a Andorra en tractar-se d'un dia lectiu. La indignació dels ensenyants ha augmentat després de l'aprovació de la llei per part del Senat.

Pels docents, l'augment de l'edat de jubilació és un fet molt destacat però no n'obliden altres relacionades amb la seva professió, com els canvis en els plans d'estudis o les classes amb molts alumnes.

Per altra banda, els sindicats prossegueixen a França amb les mobilitzacions contra la reforma de les pensions impulsada pel govern d'Emmanuel Macron assumint que l'aval del Senat a un dels punts clau d'aquesta llei, el retard de l'edat de jubilació, "no canvia res en la determinació" dels qui continuen considerant que es tracta d'un projecte injust.

Després d’una maratoniana sessió de quinze hores de debat, el Senat francès va aprovar dimecres al vespre, cap a la mitjanit, l’article 7 de la reforma de les pensions impulsada pel govern del president Emmanuel Macron. Aquest article és el punt més polèmic de la reforma, perquè és el que preveu apujar l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys. Amb 201 vots a favor, 115 en contra i 29 abstencions, la cambra alta francesa, on la dreta és majoria, va aprovar el controvertit article, després, això si, d’un intens debat parlamentari que va escalar fins a nivells inèdits.

Des de la matinada d'aquest dijous, els sindicats han organitzat diverses accions en forma de protesta. En una, centenars de persones han bloquejat els dos sentits el peatge del Pertús, al costat de la frontera espanyola. Això ha generat cues de cotxes i altres vehicles. Des del començament de la setmana, els vaguistes impedeixen la sortida de carburant de les refineries. Fins a un 7% de benzineres de França estaven mancades d'algun tipus de carburant.

Tot i el massiu suport que van tenir aquest 8 de març les protestes, que es va traduir en més de 200 concentracions per tot França, els sindicats no han aconseguit el seu principal objectiu, el de paralitzar el país. En un comunicat conjunt, les organitzacions van destacar que després del "dia històric", el Govern "ha de retirar el seu projecte".

Comentaris

Trending