Els docents advoquen per recular en l’ús de pantalles a l’escola

El Sindicat de l’Ensenyament Públic ha efectuat una enquesta entre els seus afiliats i el 80% ha respost que no s’està fent un bon ús de les tecnologies a l’aula

Alumnes en una classe de segona ensenyança.
Alumnes en una classe de segona ensenyança.

Els afiliats al sindicat de l’ensenyament públic (SEP) creuen que cal racionalitzar l’ús de la tecnologia a les aules i en el cas de primària retardar la seva aplicació fins a segon curs de segon cicle o tercer cicle. Així es desprèn d’una enquesta que el sindicat ha efectuat entre els docents que en formen part i que va ser motivada, en part, pels resultats de l’informe de l’UNICEF Andorra sobre l’impacte de les pantalles en els adolescents del país.

L’enquesta constava de tres preguntes tancades i una d’oberta per fer propostes. Així el 80% dels participants van respondre que havien detectat mal ús de les tecnologies a l’escola, especialment amb relació a les xarxes socials. La gran majoria també va respondre que eren coneixedors de les formacions que s’impartien als adolescents sobre els riscos que suposen les xarxes socials, però puntualitzaven que creien que no eren del tot eficients, ja que calia incidir més en l’àmbit familiar. I amb relació a aquest aspecte, el 95% va dir que les famílies no assumien el seu rol de control i educació en l’ús del mòbil, les pantalles i les xarxes socials.

“Els adolescents i els més petits no tenen el grau de maduresa suficient com per saber quan cal buscar informació i quan pots xatejar amb el company del costat”, diu Guinot

Quan va ser el moment de fer propostes, molts docents van coincidir en el fet que calia retornar al format analògic, al paper i als llibres de text. La secretària d’organització del SEP, Carla Guinot, assenyala que “en cap cas es parla d’eliminar del tot l’ús de les pantalles a les escoles però sí racionalitzar-lo”. Recorda que el Permsea (Pla estratègic per a la renovació i millora del sistema educatiu andorrà) des de l’inici està molt enfocat a la resolució de problemes perquè a través de la investigació s'assoleixen tot un seguit de competències. Amb l’entrada de les tauletes gran part de la investigació es va fer amb aquesta eina perquè era la manera més ràpida. “La idea és molt bona, però va arribar un put que se’ns en va anar de les mans. Els adolescents i els més petits no tenen el grau de maduresa suficient com per saber quan cal buscar informació i quan pots xatejar amb el company del costat. És feina nostra donar aquestes pautes, però al final és molt difícil controlar que els 25 alumnes de la classe estan buscant la mateixa informació alhora o estan fent servir la tauleta per altres coses i al final no assoleixes els objectius” argumenta Guinot, que insisteix que no és qüestió d'eliminar-ne l’ús perquè hi ha una sèrie de competències importants que cal seguir treballant, “els joves saben molt de xarxes socials però poc d’eines de recerca i ofimàtica per fer bones presentacions”.

Pel que fa als mestres de primària també van fer notar que cal retardar l’ús de tecnologies i pantalles perquè “alguns infants aprenen abans a enviar un mail que a llegir”. La proposta que fan els afiliats al SEP és introduir aquestes eines a finals de segon cicle o tercer cicle de primària. 

En el que gairebé el 100% dels enquestats va estar d’acord és en prohibir els mòbils en els centres escolars. Ara no totes les escoles tenen les mateixes normes. Algunes sí que ho tenen prohibit, però d’altres tenen espais on es deixen fer servir.

Guinot ha indicat que faran arribar l’enquesta al Ministeri d’Educació amb qui des de l’inici de legislatura i han mantingut bona relació, ja que han demostrat tenir el mateix neguit sobre aquest aspecte que ells. De fet, el ministre d’Educació, Ladislau Baró, va explicar en la darrera sessió de control al Govern al consell General que es treballarà en el marc del Pla d’escola per valorar l’ús de les tauletes amb l’objectiu de “controlar els possibles efectes adversos” que puguin tenir per als alumnes.

Comentaris (16)

Trending