Arrenca el primer curs postpandèmia

Els alumnes de primera ensenyança tornen a les classes sense cap restricció sanitària després de tres anys i els responsables educatius es marquen entre els objectius revertir els efectes que hagi tingut en el seu aprenentatge la crisi sanitària

Els més petits, a l'aula.
Els més petits, a l'aula.

“Què bé sense mascareta”. Aquesta frase, dita o pensada, ha estat una de les més habituals aquest matí a les diferents escoles del país. Després de dos anys marcats per la pandèmia, el curs educatiu 2022-23 comença justament amb aquesta novetat: cap restricció sanitària. Els alumnes han tornat a les classes amb “normalitat” un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia. Justament, un dels objectius que caldrà afrontar serà ajudar a aquells estudiants que hagin vist afectat el seu rendiment per culpa de la crisi sanitària.

L’activitat ha tornat aquest divendres als diferents centres del país. De moment, a primera ensenyança i maternal. Els més petits. I també alguns cursos de segona. Ja a partir de dilluns serà el torn de la resta de nivells. Pel que fa a l’escola andorrana, i segons ha explicat la seva directora, Mayte Casals, això suposa al voltant de 4.300 alumnes amb 800 treballadors, entre docents i personal de suport. Xifres molt similars, ha apuntat, al curs anterior.

“Tornem amb moltes ganes i amb la fita marcada de continuar amb els projectes educatius de cada centre i que els alumnes aprenguin el màxim possible”, ha apuntat Casals. Aquest curs, tal com ja s’anava fent, es vol incidir en ajudar a aquells estudiants a qui les circumstàncies de la pandèmia hagin pogut dificultar el seu aprenentatge. En aquest sentit, pel que fa als més petits, es va detectar un cert endarreriment de la part lectora i escrita i s’hi apostarà de forma ferma per revertir-la amb, entre altres iniciatives, el pla de foment de la lectura.

Entre els més petits, es va detectar un cert endarreriment pel que fa a la lectura i l’escriptura; en els més grans, l’atenció hauria de ser més “emocional”

En canvi, amb els alumnes de nivells superiors, des de l’escola andorrana s’entén que l’afectació ha estat, en tot cas, “més emocional”. També es treballarà. “Tenim els psicopedagogs que faran seguiment i els donaran suport perquè entenguin què els passa i ho puguin afrontar”, ha comentat.

De moment, per tant, el pla A és sense restriccions. Ara bé, no s’abaixa la guàrdia, conscients que la Covid-19 encara és present. Per això, es té tot preparat per si toca tornar a adoptar mesures en cas que la pandèmia repunti, un escenari que, evidentment, no es desitja. “El pla B el tenim; és el que hem dut a terme els dos darrers anys i ens n’hem sortit”, ha apuntat Casals.

Una de les novetats del curs, almenys a l’escola andorrana, és la possibilitat que els infants puguin dur-se al menjador la seva pròpia carmanyola. La directora del departament, però, ha apuntat que, de moment, són poques les famílies les que han optat per aquesta opció. En gran part, indica, pel fet que si es fa ha de ser per tot el curs. Es calcula que “el percentatge és baix”, tot just uns 60 o 70 alumnes en total.

Els directors dels centres no han amagat la seva satisfacció per poder afrontar un curs sense restriccions. “Estem encantats de veure la normalitat absoluta”, ha apuntat el responsable de l’escola de primera ensenyança d’Encamp, Santi Rodríguez. En aquest sentit, ha posat en relleu, per exemple, la importància que té el fet que els pares, si cal, puguin entrar al col·legi i arribar fins a les aules dels seus fills.

Comentaris (2)

Trending