Andorra dona suport a la Declaració de París que busca finançament per a l'educació

La ministra Ester VIlarrubla ha participat en una reunió a la capital francesa impulsada per Emmanuel Macron

La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla aquest dimecres a París.
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla aquest dimecres a París. SFGA

La ministra Ester Vilarrubla ha donat suport a la Declaració de París adoptada a la Unesco, que busca mobilitzar recursos financers per a l’educació. Ha participat aquest dimecres al segment d’alt nivell de la Reunió Mundial d’Educació. El manifest és una crida mundial per invertir en el futur de l’educació. Vilarrubla ha defensat que, malgrat les dificultats provocades per la crisi relacionada amb la Covid 19 “aquesta trobada constitueix un moment històric".

La reunió d’alts mandataris està impulsada pel president de França i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, així com els presidents de Namíbia, Hage Geingob, i d’Etiopia, Sahle-Work Zewde. Aquesta reunió d’alt nivell s’emmarca en la Conferència General de la Unesco, que té lloc de manera bianual a la capital francesa i que enguany coincideix amb el 75è aniversari de la institució.

Vilarrubla ha exposat davant els seus homòlegs el suport d’Andorra a la Declaració de París, una crida per invertir en el futur de l’educació, que s’ha aprovat aquest mateix dimecres a la seu de la Unesco. La ministra hi ha reiterat la importància de sumar esforços per accelerar la recuperació davant les “conseqüències devastadores de la Covid-19 en el sector educatiu”. Ha recalcat que la cooperació en matèria d’educació “esdevé més important que mai per afrontar els reptes en l’àmbit de l’educació”.

Malgrat el panorama provocat per la pandèmia, "hem d'aprofitar aquesta trobada per tornar a situar l'educació al centre de la nostra política comuna”. La Declaració de París, presentada pel ministre d’Educació Nacional, Joventut i Esports gal, Jean-Michel Blanquer i a la que Andorra s’ha adherit, recull la voluntat de tots els països signataris de destinar el finançament necessari per “prioritzar, protegir i augmentar el finançament nacional de l’educació”. Així, entre altres, el text recull que s’hi destini entre el 4 i el 6% del PIB –o entre el 15 i el 20% de les despeses públiques totals de l’Estat.

Finalment, Vilarrubla ha subratllat la importància d’apostar per un multilateralisme just i inclusiu, que “ens permeti intercanviar i avançar junts per garantir un futur millor per a les properes generacions”. En aquest sentit, ha asseverat que cal treballar en col·laboració i tenint en compte el parer dels joves per tal d’implicar-los en la presa de les decisions que els afecten i afectaran a mitjà i llarg termini.

Comentaris (1)

Trending