Els alumnes d’FP troben feina amb rapidesa un cop finalitzen els estudis

L’enquesta impulsada per l’Aqua i Govern evidencia, segons la ministra Vilarrubla, que les formacions “s’adeqüen al mercat laboral” i que “els joves estan satisfets”

Un instant de la roda de premsa de presentació de l'estudi.
Un instant de la roda de premsa de presentació de l'estudi. SFGA/J.A.VILADOT

Els joves que finalitzen estudis de Formació Professional (FP) a Andorra troben feina en poc temps. Així és desprèn de l’estudi d’inserció laboral realitzat pel Govern i l’Agència de Qualitat Educativa (Aqua). Així, les dades revelen que el 85,4% dels titulats en el curs 2015-16 ja treballen així com prop del 50% del que van acabar els estudis el curs 2018-19, tenint en compte que un 45% no en busquen. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, entén que les dades demostren que “les titulacions s’adapten al mercat laboral” i que “els estudiants estan satisfets”.

L’estudi s’ha realitzat enquestant 277 titulats d’FP. D’aquests, 116 amb la formació acabada l’estiu del 2106 i 161 més tot just el 2019. Una de les qüestions formulades volia saber, justament, si els alumnes havien trobat feina. I, en línies generals, la resposta és afirmativa. Així, de la promoció més antiga, un 85,4% ja treballa i, a més, va entrar al mercat laboral gairebé al mateix moment que va obtenir la titulació. Alguns, fins i tot, ja la tenien mentre cursaven l’ensenyament.

L’estudi s'ha fet entre 277 titulats d’FP, 116 amb la titulació aconseguida el 2016 i 161 el 2019

Pel que fa a qui va finalitzar els estudis fa una mica més d’un any, un 49% també té ja feina però cal tenir en compte que un altre percentatge important, per ara, ha optat per no buscar-ne. Per tant, des de l’executiu es defensa que qui la vol, la troba. I, a més, en poc temps. “Els titulats de Formació Professional tenen una bona inserció laboral; s’incorporen al mercat en poc temps. Qui vol trobar feina, ho fa ràpidament”, ha afirmat Vilarrubla.

A més, d’aquests titulats amb feina, la majoria tenen un contracte indefinit: el 70,7% en el cas dels graduats el 2016 i un 58,2% entre els que van finalitzar els estudis el 2019. En línies generals, a més, els enquestats es mostren satisfets tant amb el treball aconseguit i amb la formació realitzada. Així, li posen una bona nota a aspectes com la utilitat dels coneixements dels cursos fets (propera al 7) o la tasca que realitzen (una mitjana del 8,5).

Un altre aspecte clau és que la immensa majoria dels titulats treballen al país. Són molt pocs els qui ho fan fora d’Andora. Tot just el 3,6% i només entre els graduats el 2016. També és elevat el percentatge dels alumnes que asseguren que repetirien la formació: més del 76% en totes dues promocions.

Un altre aspecte destacat pels impulsors de l’estudi és el fet que la formació oferta, tant al sistema andorrà com al francès, s’adequa a les necessitats del mercat laboral, tot i que Vilarrubla ha admès que “potser cal millorar algun aspecte”. Per la seva banda, la directora de l’Aqua, Marta Fonolleda, ha destacat que “la majoria d’ocupats tenen una formació relacionada amb els estudis; a grans trets, estan al mateix sector”.

Comentaris (2)

Trending