Educació ja té la seva pròpia llei després de quatre hores de debat

Els liberals i els socialdemòcrates han presentat entre els dos 24 reserves d'esmenes; el projecte ha tirat endavant amb un ampli suport de l'hemicicle

El conseller liberal Ferran Costa en la sessió d'aquest dijous del Consell General
El conseller liberal Ferran Costa en la sessió d'aquest dijous del Consell General
Després d'un llarg debat que s'ha iniciat a un quart de cinc de la tarda i s'ha allargat fins pràcticament les vuit del vespre d'aquest dijous, s'ha aprovat la llei del cos d'educació, la qual regula la tasca d'aquest. En total hi havia 22 esmenes del Partit Socialdemòcrata (PS) i 2 més de Liberals d'Andorra (L'A), que han estat defensades per Pere López i Ferran Costa, respectivament. Cap d'elles ha tirat endavant. Finalment, el projecte ha rebut un suport força ampli, amb vot en contra del conseller del grup mixt, Víctor Naudi, i l'abstenció de Unió Laurediana (UL) - Independents de la Massana (ILM). Els períodes de vacances escolars i les jubilacions entre els docents han centrat el debat. 

Sens dubte la reserva d'esmena que ha portat més debat ha estat la presentada pel PS que demanava incloure en la llei els períodes de descans que hi ha durant el curs, com les vacances de Nadal o les de Setmana Santa, més enllà de les vacances d'estiu perquè aquestes tinguin consideració legal. Per Pere López no fer-ne cap menció és una actitud del tot "incomprensible". Per la seva banda, el liberal Ferran Costa creu que és "una oportunitat desaprofitada" perquè "facilita la conciliació familiar i laboral". Mentre que la demòcrata Meritxell Palmitjavila creu que és una mesura "populista, electoralista i un despropòsit de cara als alumnes". I en aquesta línia, també s'hi ha afegit Jover que ha dit que "m'atreviria a dir que tampoc el comparteix els 1.025 membres del cos d'educació", en referència a la proposta de López.

Per part dels liberals una de les esmenes que també ha allargat la sessió del Consell ha estat la que defensava que els membres del sistema congregacional també puguin optar a la prejubilació dels 60 anys que estipula la llei perquè "el desgast dels docents és igual en tots els sistemes". Una esmena que també ha estat defensada pel PS. Però que no ha estat acceptada, tots els grups hi ha votat a favor excepte DA. Malgrat que el ministre Eric Jover ha anunciat que s'ha posat en contacte amb l'enviament d'una carta amb els docents de les escoles congregacionals per precisament estudiar el cas de les prejubilacions.

Per altra banda, una agrupació de les esmenes per part dels socialdemòcrates tenia com a objectiu que els membres del Cos d'Educació tinguin la consideració de funcionaris. "Se'ns diu que no es vol diferències entre els que són andorrans i els que no ho són, quan la preocupació principal de DA mai ha estat donar drets als residents". Des del PS es vol dotar de valor als docents i han lamentat que a una "tasca tan lloable se li negui aquesta figura". Mentre que Jover ha defensat que funcionaris i treballadors públics tenen els mateixos drets i Palmitjavila, ha dit que la proposta el que fa es "discrimina els professionals que no tenen nacionalitat andorrana i no poden ser funcionaris".

El PS també ha demanat que a la composició del Comitè Tècnic de Selecció del cos d'educació el membre que sigui designat pels sindicats no tingui un caràcter d'observador. López ha afirmat que el Sindicat d'Educació Públic (SEP) vol ser membre i el que passa és que "DA no ho vol". El socialdemòcrata ha afegit que "aquesta és la realitat en la llei del cos d'educació". El ministre d'Educació, Eric Jover s'ha defensat dient que el "Govern d'Andorra vol que els sindicats hi siguin presents, però com a observadors perquè els processos es facin en la seva deguda forma".

 

Comentaris

Trending