Les vendes a grans centres comercials assoleixen els nivells més alts des de l’esclat de la pandèmia

A l’agost, es va registrar un increment global del 15,1% en l’indicador que mesura aquesta estadística i, a més, també es va detectar una millora en les transaccions fora dels productes alimentaris

El sector comercial va a l'alça en els darrers mesos.
El sector comercial va a l'alça en els darrers mesos. ARXIU

Les vendes als grans centres comercials continuen la seva recuperació. Una millora que, a més, ja no només es limita com passava fa uns mesos, a l’alimentació. Ara, també es detecta, i de forma important, en la resta de productes. Així, durant el mes d’agost la pujada va ser d’un 15,1% en comparació a l’any anterior, fet que situa les dades en els nivells més elevats des de l’esclat de la crisi sanitària.

Així s’indica des del departament d’Estadística, que posa en relleu la rellevant afectació que l’esclat de la pandèmia va tenir en aquesta dada, l’índex de vendes a les grans superfícies (IVGS). Un impacte que, a poc a poc, s’està superant, com evidencien la informació registrada durant un mes d’agost que, cal recordar, va ser especialment positiu en l’arribada de visitants i turistes.

La millora en les vendes també es tradueix en una contractació més elevada de treballadors: l’índex d'ocupació ha pujat un 4,3% en comparació a ara fa un any

I aquests, evidentment, han fet enfilar les vendes de les grans superfícies comercials. En global, amb un increment del 15,1% en comparació a l’agost del 2020. A més, en aquest cas és una millora que, a diferència del que succeïa en mesos anteriors, és global i no es limita únicament a l’alimentació.

Que sí, que aquest darrer àmbit continua amb un molt bon ritme de negoci. Així, durant l’agost es va situar en 138,7, en comparació als 117,5 punts d’un any enrere. És a dir, un increment del 18%. Però, a més, ara també evoluciona a l’alça la venda de la resta de productes, arrossegada, en gran part, per l’alta afluència turística. Així, l’IVGS en aquest àmbit s’ha situat en 137,5, en comparació al 121,8 a la del mateix mes del 2020.

De fet, una mirada a l’històric d’aquest indicador en els darrers temps, permet veure que les dades d’agost, tant la general com la de l’alimentació i la de la resta de productes, són les més elevades des de l’esclat de la pandèmia. I,a més, amb una notable diferència. Justament, la millor xifra des de l’arribada del coronavirus s’havia registrat l’agost del 2020 i la segona més elevada era la de juliol passat (107,3, 112,2 i 103,3 respectivament). Per tant, és un altre indicador que evidencia la recuperació econòmica un cop superada la fase més crítica de la crisi sanitària.

A més, si es compara la dada amb la dels dos països veïns, es veu com la millora a Andorra ha estat molt més notable. A Espanya l’increment en general va ser tot just d’un 3,4% mentre que a França, fins i tot, es va registrar una davallada de l’1,7%.

I de retruc, això també ha permès que s’incrementés el nombre de llocs de feina que ofereixen aquests establiments. L’índex d’ocupació ha passat de 96,6 l’agost del 2020 a 100,7 enguany, un 4,3% d’augment.

Etiquetes

Comentaris

Trending