La venda d’aliments es dispara però a la de la resta d’articles encara li costa remuntar

Les grans superfícies van vendre força més aquest juliol que el de l’any passat i fins i tot també que el del 2019, quan no havia esclatat la pandèmia

La venda de productes alimentaris està per sobre d'abans de l'esclat de la pandèmia.
La venda de productes alimentaris està per sobre d'abans de l'esclat de la pandèmia. ARXIU

Les grans superfícies comercials del país van vendre força més aquest juliol que el de l’any passat i fins i tot també que el del 2019, quan no havia esclatat la pandèmia. Ara bé, la recuperació, que es dona en tots els productes, és clarament evident en els productes alimentaris. De fet, la venda d’alimentació està disparada, per dir-ho d’alguna manera. Ja està per sobre de la del 2019 encara que s’elimini l’efecte de l’increment de preus. En canvi, la recuperació de la venda d’altres articles és molt més moderada. Sempre, però, per sobre del que es va donar el 2020.

L’índex de vendes de les grans superfícies del comerç al detall experimenta una variació positiva del 7,8%, a preus corrents, el mes de juliol del 2021 respecte al juliol de l’any anterior, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d’Estadística. Si es comparen les dades respecte al juliol de l’any 2019 abans de la pandèmia, la variació és del 5,7% per aquest període. Pel que fa al desglossament de l’índex en funció del tipus de producte, la venda dels productes alimentaris augmenta el 12,1% i, la venda de la resta de productes (no alimentaris) creix el 4,4% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

La variació general anual se situa per sobre de la xifra d’Espanya (+2,4%) i de la de França (+4,2%)

Aquesta variació general anual se situa per sobre de la xifra d’Espanya (+2,4%) i de la de França (+4,2%). Pel que fa a l’índex de vendes a preus constants (descomptant l’efecte dels preus), augmenta el 6,6% al juliol del 2021 en comparació amb el període homòleg de l’any anterior, les vendes de productes alimentaris augmenten el 10,8% i les vendes de la resta de productes creixen el 3,2%. Cal tenir en compte, però, que el 2020 estava condicionat fortament per l’efecte de la pandèmia i el confinament hagut els mesos previs, més les restriccions a la mobilitat que hi havia l’estiu passat. Per tant, cal observar les dades del 2019. I en aquest sentit, l’alimentació va disparada però la venda de la resta de productes, tot i anar recuperant, no arriba als nivells pre-pandèmia.

Així, en preus corrents, l’increment de vendes de productes alimentaris en grans superfícies respecte del 2019 és del 16,1%. En canvi, per a la resta d’articles hi ha una caiguda del 2,5%. Aquests percentatges es modulen si es treu l’efecte de l’increment de preus que, poc o molt, hi ha hagut des de l’estiu del 2019 fins ara. I en aquest sentit, en preus constants, les oscil·lacions tornen a ser positives en relació als aliments (+11.6%) i negatives per a la resta de productes (-4,2%).

D’altra banda, l’evolució del personal ocupat en les grans superfícies comercials al juliol del 2021 creix el +8,4% respecte al mateix mes de l’any anterior, quasi del 64% són dones i més del 90% disposa de contractes a jornada completa. Aquest estiu 2021, en el sector del comerç, ja no hi ha cap empleat que estigui en situació de suspensió temporal de contracte de treball o que tingui reduïda la jornada per efecte de la crisi sanitària.

Etiquetes

Comentaris

Trending