L’USdA considera que la ‘tarifada’ reforça la petició d’apujar un 20% els salaris en quatre anys

L’Associació de Consumidors lamenta que la mesura s’apliqui ara, just abans de l’hivern i considera molt insuficient l’ajut de 150 euros per a la calefacció

El consum elèctric no es frena.
El consum elèctric no es frena.

La Unió Sindical (USdA) considera que la nova ‘tarifada’ de FEDA atorga més pes a la seva petició de pujada salarial, posada sobre la taula en la darrera reunió del Consell Econòmic i Social. El seu secretari general, Gabriel Ubach, recorda que posa més pressió inflacionista i, per tant, redueix encara més el poder adquisitiu de la població. Similar postura es manté des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), que lamenta que, de moment, el sector públic no dona exemple en la reducció del consum.

Per a les famílies, la decisió anunciada pel Govern suposarà un increment del 7% de mitjana en la tarifa de la llum. També, a més, s’alerta que, de retruc, pot incrementar altres preus. Per això, Ubach defensa que “això encara dona més força a la proposta que vam fer”. En concret, cal recordar, es va demanar un increment de sous del 5% anual durant els pròxims 4 exercicis. És a dir, un 20% en quatre anys, a més d’implementar una tretzena paga universal.

“Un empresari sí que ho pot fer. La gent ha de poder recuperar el poder adquisitiu que ha perdut, sobretot aquest any”, ha argumentat el líder sindical, que acusa el Govern de ser responsable en gran part d’aquesta situació. “Durant aquest temps ens ha dut on estem per les seves polítiques neoliberals amb l’habitatge o el treball”, ha denunciat.

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant l'anunci.

Relacionat

La nova ‘tarifada’ puja la llum un 8% a les llars i un 17% a les empreses

I, ara, la ‘tarifada’ li treu “tota credibilitat” a l’executiu que, recorda Ubach, “va dir que no pujaria fins al 2023”. Per això, considera que “Espot ha de plantejar-se seriosament convocar eleccions com més aviat millor”.

Per la seva banda, des de l’ACU, el seu màxim responsable, Lluís Ferreira, lamenta que “es pressiona per reduir el consum” però, en canvi, actuacions de la mateixa administració van en sentit contrari. “Seguim fent obres per fonts de llum o en deixem els focus de l’estadi Comunal encesos”, ha apuntat quan “haurien de donar exemple”.

Un radiador amb el seu termostat.

Relacionat

Ajut de 150 euros per a les llars vulnerables perquè puguin engegar la calefacció

L’entitat alerta, a més, que la ‘tarifada’ acabarà suposant encariment d’altres productes per als ciutadans, més enllà de la llum. “Si puges el cost a les empreses aquestes ho repercutiran i ho acabarà pagant la gent de peu”, ha comentat. De fet, recorda que “ja es va veure amb l’increment salarial de la primavera”.

Sobre la pujada de tarifes, Ferreira denuncia que “fa mesos que hi havia l’amenaça però ho duen a terme ara, quan ve la temporada d’hivern”. I és just quan més electricitat es gasta. També considera insuficient la mesura d’ajuda per a la calefacció. “Per molt que et donin 150 euros, el que ha pujat el gasoli és el doble. No servirà de gaire”, indica. També considera que la mesura “no pot ser només a certs nivells de renda perquè tots necessitem calefacció a Andorra”.

Comentaris (6)

Trending