Una única empresa s’emporta el 23% de l’import concedit en el segon programa de crèdits tous

Es tracta d’una societat patrimonial familiar, sense cap treballador, que ha obtingut 708.000 dels 757.000 euros demanats per poder refinançar préstecs existents

El segon programa de crèdits tous ha concedit 3,1 milions d'euros.
El segon programa de crèdits tous ha concedit 3,1 milions d'euros.

A diferència del primer programa de crèdits tous impulsat per Govern arran de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, en ple confinament, el segon està tenint una demanda molt limitada per part del teixit econòmic del Principat. Amb dades del passat 4 de gener, s’havien concedit només 3,13 milions . Ara bé, gairebé una quarta part són per a una única empresa: una societat patrimonial sense treballadors, a qui se li ha atorgat un préstec de 708.000 euros.

El segon programa de crèdits tous es va validar al maig. Incloïa com a novetats la possibilitat de destinar els diners a més tipologia de despeses, com ara el pagament de la part patronal dels salaris dels treballadors afectats per un ERTO, fer inversions per adequar els locals a les noves mesures sanitàries o pagar lloguers. Per ara, però, les demandes estan molt per sota de les rebudes amb la primera iniciativa que, tot s’ha de dir, es va aprovar en ple confinament.

El programa, per ara, només ha concedit 3,1 milions, tot just un 3% dels 100 amb què esta dotat, a diferècnia del que va passar amb el primer, que es va gairebé esgotar

Des del maig, Govern ha rebut un total de 122 peticions, de les quals s’han validat 104. 21 provenen d’autònoms i 83 d’empreses. En total, els diners sol·licitats ascendien a 7,15 milions, però la revisió dels tècnics d’Economia va acabar concedint només 3,13. És a dir, poc més del 3% dels 100 milions previstos pel programa.

Pel que fa a l’ús dels diners, la gran majoria (2,46 milions) es destinaran al pagament de quotes de préstecs demanats amb anterioritat a la pandèmia mentre que 396.000 serviran per pagar els salaris dels empleats en ERTO i 157.000, per lloguers. Segons les dades de Govern, l’import mitjà atorgat a cada demanda se situaria en 30.000 euros mentre que seria de 1.816 per cada treballador dels beneficiaris.

Ara bé, d’aquests 3,1 milions, una important porció corresponen a un únic beneficiari. Segons la documentació a la qual ha tingut accés Altaveu, una “societat patrimonial familiar” -sense cap treballador, per cert- va obtenir 708.000 euros en un crèdit tou dels 756.642 que va demanar per refinançar préstecs anteriors. Per tant, prop del 23% de tot l’import concedit fins ara en aquesta iniciativa.

Pel que fa al primer programa, cal recordar que es va saldar amb l’ús de gairebé el 100% de tots els fons previstos: 129,77 milions que es van concedir a 1.509 beneficiaris, entre autònoms (535) i empreses (974). D’aquests, 125,9 es van emprar per assumir despeses de funcionament i 3,87 per assumir quotes pendents de préstecs, en ple confinament. La quantitat mitjana atorgada va ser de gairebé 86.000 euros per petició i de 8.600 per assalariat.

D’aquest primer programa també hi va haver empreses que van sol·licitar quantitats importants, però en cap cas van suposar un percentatge tan elevat sobre el total. La que més diners va obtenir va ser una empresa del sector comercial que, dels prop de 10 milions demanats, va aconseguir 7,164.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending