Les trucades tradicionals, una fórmula en desús

El preu, en el cas de les internacionals, i la missatgeria instantània, amb opció de comunicar-se en veu i vídeo, han fet canvia els hàbits de les persones

Un dels rètols d'Andorra Telecom a la seu de la companyia.
Un dels rètols d'Andorra Telecom a la seu de la companyia.

Els programes de missatgeria instantània han fet modificar la forma de comunicar-se de les persones, sobretot pel que fa a les trucades. Cada vegada més, el mètode tradicional de trucar sense internet perd protagonisme donant pas a les de connexió i que ofereixen una possibilitat més àmplia, com les videotrucades. El preu, sobretot en les internacionals i que tenen un pes important al Principat per la idiosincràsia de la població, també han afavorit aquesta migració.

Les dades de les telecomunicacions, publicades per estadística aquesta setmana, mostren que un mes més Andorra Telecom perd inexorablement el tràfic tradicional de minuts telefònics. Concretament, aquest juny decreix en un 18,9% comparat a un any encara amb la pandèmia de la Covid present 2021, passant dels 14,6 milions de minuts als 11,8 d’enguany. Per la seva part, el tràfic internacional s’ha reduït en un 37,7% comparat a l'any anterior, quan es van arribar als 4,3.

El canvi d’hàbits dels ciutadans té especial incidència en el tràfic telefònic en minuts internacionals que les converteix en les més baixes des de l’any 1993 amb 2,7 milions de minuts aquest mes de juny. Molts d’aquests minuts telefònics perduts en aquests últims anys, estan segurament inclosos en l’increment del tràfic d’Internet que fa anys que creix. Precisament, aquest ha estat de 9,68 Gigabytes el mes de juny i que suposa un increment del 14% respecte a l’any anterior.

Aquest canvi d’ús de la tecnologia és possiblement degut al cost de les trucades internacionals sortint, amb una complexitat tarifària d’establiment de trucada i de cobrament de minuts que no existeix via Internet. Un fet que, a més, també s’ha vist propiciat per l’aparició de la missatgeria instantània, com WhatsApp o Telegram, que permeten realitzar trucades i videotrucades via connexió a Internet i que, per tant, suposen un cost inferior per a l’usuari.

Comentaris

Trending