Tres de cada quatre empreses han patit l’augment significatiu de preus de materials

La Cambra ha fet públiques les conclusions dels resultats de l’enquesta corresponent al segon trimestre de 2021, que reflecteix que les perspectives econòmiques són optimistes, però que encara queda camí per recuperar

Comentaris

WhatsApp Image 2022 05 12 at 11.25.35 AM
WhatsApp Image 2022 05 12 at 11.25.35 AM Toni Solanelles

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ha fet públiques aquest dijous les conclusions dels resultats de l’enquesta de clima empresarial corresponent al segon semestre de 2021, així com les anuals de l’any anterior. El que es desprèn, en resum, és que regna una gran incertesa entre les entitats del país. Entre les dades més destacades, s’ha pogut observar que tres de cada quatre han patit l’augment significatiu del preu dels materials, que tres de cada deu trigaran més d’un any en recuperar-se, però que les perspectives econòmiques són optimistes.

L’economia andorrana continua tractant de recuperar-se després de la crisi provocada arran de la Covid-19 durant l’any 2020. L’enquesta, en la qual han participat 442 empreses dels sectors de la indústria, la construcció, el comerç al detall i l’hoteleria ha deixat entreveure que, durant la segona meitat del 2021 i els inicis del 2022, s’ha agafat embranzida. Així, la situació s’ha vist afavorida per la menor incidència de la pandèmia i l’aixecament de les restriccions a la mobilitat i la interacció social. Les perspectives de cara al que resta d’any, per tant, són optimistes.

Tot i això, cal tenir en compte que el grau d’incertesa que envolta aquestes previsions és molt elevat. Actualment, existeix una intensificació dels riscos relacionats amb l’augment de la inflació, la crisi energètica i els problemes de subministrament de productes i matèries primeres, que poden dificultar la recuperació. L’enquesta ha demostrat que tres de cada quatre empreses afirmen que han experimentat augments de preus significatius dels principals béns i matèries primeres. En paral·lel, el 52,7% s’han vist afectades per problemes logístics i de transport i el 48,8% tenen dificultats per aprovisionar-se. El sector més afectat ha estat la construcció, on han mostrat dificultats nou de cada deu entitats, i sis de cada deu tenen problemes d’abastiment.

Grafic Problemes abastiment i logistics page 0001
 

Aquesta situació s’ha posicionat com el principal focus de preocupació de les empreses, amb una valoració de 3,58 d’un màxim de cinc, seguit per la manca de clients i la dificultat per contractar mà d’obra. En aquest sentit, també és la construcció qui mostra una preocupació major per la manca de personal qualificat, així com l’escassetat i l’encariment dels materials. D’altra banda, són el comerç minorista i l’hoteleria, els més afectats per la crisi, qui denoten més inquietud per la feblesa de la demanda i la viabilitat futura del negoci.

Amb tot i això, al llarg de l’any 2021, s’ha registrat una millora gradual de la situació econòmica i financera de les empreses. Però, s’ha de tenir en compte que hi ha hagut diferències segons el sector i la grandària de l’empresa. En concret, aquelles que desenvolupen la seva activitat en els sectors més castigats per la Covid-19, com l’hoteleria, i les de dimensió més petita, han presentat unes xifres econòmiques millors que les de 2020. Malgrat això, també són les que mostren més dificultats per recuperar una posició financera adequada i uns nivells òptims de rendibilitat.

Dintre del context d’aixecament de mesures i d’evolució progressiva, la CCIS ha detectat que hi ha una reactivació de la demanda turística, sobretot del turisme de proximitat, que ha contribuït a una millora gradual dels negocis. Això ha afectat directament, i de forma positiva, a un dels sectors que es va veure més perjudicat, com és l’hoteler. Així, durant el segon semestre de 2021, i després de gairebé un any i mig molt dur, els principals indicadors de demanda han marcat clarament un punt d’inflexió cap a una recuperació notable de l’activitat. Les valoracions dels empresaris sobre la marxa dels negocis mostren l’escenari més optimista des de l’inici de la pandèmia, amb el 48% d’empreses que han definit com a bona la situació dels negocis.

Grafic Expectatives termini recuperar facturacio page 0001
 

La construcció, en general poc afectada per la pandèmia, continua sent el sector que millor es recupera. De fet, pel que fa a la Covid-19, es podria dir que ja té una normalitat absoluta. D’altra banda, són altres les problemàtiques que afecten aquest sector. Però, segons indiquen els resultats de la CCIS, durant l’any 2021 ha mantingut un ritme expansiu notable, superior al del conjunt de l’economia. Així, les empreses constructores han assenyalat un increment interanual de la xifra de negocis molt elevat, del 29% de mitjana.

Com a conclusió, i de cara al 2022, la CCIS indica que cal esperar una incidència més limitada de la pandèmia sobre l’activitat econòmica, i les empreses preveuen que la recuperació es consolidi. Tot i això, ara hi ha altres fronts a tenir en compte, molts d’ells agreujats per l’efecte de la guerra a Ucraïna. Un cop superada la pitjor etapa de la Covid-19, des de la Cambra asseguren que el paper de la política econòmica serà clau en aquesta fase actual del cicle per continuar donant suport a l’activitat i per afrontar els reptes de l’escenari postcovid.

Etiquetes

Comentaris

Trending