Treball conjunt entre Govern i sector privat per dissenyar el futur parc tecnològic

La infraestructura és un dels punts claus de l’estratègia d’innovació i emprenedoria d’Andorra que ara es vol definir amb els actors implicats, sempre buscant un model “adaptat” al país i que sigui assumible amb els recursos existents

Gallardo, durant l'explicació del projecte.
Gallardo, durant l'explicació del projecte. G. P.

El Govern vol dissenyar conjuntament amb el sector privat -és a dir amb les empreses que en farien ús- el futur parc tecnològic. És un dels punts claus que s’ha de definir en el procés participatiu que es durà a terme els pròxims tres mesos per acabar de concretar l’Estratègia d’innovació i emprenedoria d’Andorra. Es vol un model “adaptat” a les necessitats del país, però també assumible amb els recursos existents, sense descartar que part de la inversió que calgui fer l’assumeixi un actor no públic.

El procés ha estat presentat  en un acte celebrat aquest dilluns que ha comptat amb la participació del ministre de Presidència, Economia i Empresa,  Jordi Gallardo, i amb representants de dos col·laboradors, la Universitat La Salle i l’Institut d’Innovació d’Israel. Fins ara, la feina s’ha desenvolupat bàsicament des del Govern, incloent-hi la tramitació de la llei d’economia digital. Ara, es vol ampliar aquest treball a actors del sector privat, de la recerca i de la societat civil.

Ara bé, es vol, això sí, que les aportacions que es facin siguin “adaptades al país per poder construir plegats el model”. Des del Govern, es creu ara que la millor aposta és “situar el país com un living lab”, és a dir, “un lloc on testejar productes i serveis”. Les claus de l’estratègia volen buscar fórmules per retenir i atreure talent, impulsar mecanismes de suport a aquests projectes d’emprenedoria així com de finançament. I el pas clau també és crear el parc tecnològic, que ara es vol dissenyar. “Volem fer-ho plegats. El model ha de sortir de tota aquesta reflexió”, ha indicat Gallardo.

Aquest procés de treball s’allargarà durant aquest finals d’any, incloent-hi la possibilitat de compartir experiències amb altres països. A partir d’aquí, es definiran aspectes claus en l’estratègia, entre els quals el parc. En aquest sentit, des del Govern es vol unir esforços i evitar “competències” entre sector públic i privat. “No podem passar de no tenir-ne cap a voler tenir molts”, ha advertit.

De moment, ni enguany ni pel 2022 hi ha prevista cap gran partida pressupostària per aquest projecte, més enllà de les destinades a cobrir els compromisos dels convenis signats. “Si cal, es podria posar ja el 2023”, ha avançat Gallardo. “La voluntat hi és, però caldrà ajustar-ho amb la resta de prioritats. Per a nosaltres, és un projecte estratègic”, ha indicat. Tot i això, ha obert la porta a altres fórmules, com ara la cooperació amb el sector privat. “Potser es pot posar el terreny i que sigui un altre actor qui assumeixi la inversió”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha remarcat la importància de comptar amb la participació d’actors no públics en el procés. Així ha recordat que “nosaltres ja hem identificat sectors on es pot tenir creixement, però en poden sortir més d’aquest treball conjunt”. Un d’ells, per cert, el de la biotecnologia. Sobre aquest, Gallardo ha tret pit i ha explicat que, arran de l’acord amb Grífols, 

Comentaris (1)

Trending