Toc d'alerta a l'economia andorrana per la seva concentració en pocs sectors

L'agència de qualificació Standard and Poor's explica en el seu darrer informe que hi ha una excessiva dependència del turisme, el comerç i les finances

Comentaris

Turistes passejant per l'avinguda Meritxell.
Turistes passejant per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

L'economia andorrana està concentrada en relativament pocs sectors, la qual cosa la fa vulnerable a influències externes. L'agència de qualificació Standard and Poor's adverteix en el seu darrer informe de l'excessiva dependència en el turisme, el comerç i les finances. També recorda que Andorra depèn massa dels països veïns, França i Espanya. És una cosa que ja està plenament contrastada però que ratifica ara una agència de qualificació.

L'informe indica que Andorra té una economia dominada pels serveis que es basa principalment en el turisme i el comerç (40% del PIB el 2020), immobiliari (16%) i financer (12%). Com a país que limita amb França i Espanya, Andorra depèn molt dels seus veïns. La majoria dels seus turistes provenen d'Espanya i França; a més, el 80% de les seves exportacions i el 82% de les seves importacions el 2020 són d'aquests dos països.

Segons detalla Standard and Poor's, la recuperació econòmica es va accelerar el 2021, assolint un creixement estimat del PIB real del 5,2%. El repunt va arribar després de la forta contracció relacionada amb la pandèmia de l'11,2% el 2020. La flexibilització de les mesures de contenció a nivell local, la continuïtat de les de suport fiscal (1,6% del PIB, sense les garanties de préstecs del 3,6% del PIB) i la rapidesa en vacunar la població també van ajudar a impulsar el consum privat. La recuperació econòmica d'Andorra continuarà el 2022, amb un creixement del PIB real del 4,5%, i del 3,0% i del 2,1% el 2023 i el 2024, respectivament. Un altre informe, en aquest cas de Fitch Ratings, recorda que ja es van revisar en el seu moment a l'alça les  previsions de creixement del PIB real fins al 6,6% el 2021 i el 5% el 2022, des d'un 4,5% i un 5,2% anteriorment més conservadors, respectivament.

Per altra banda, el sector de la construcció va créixer un 31% de mitjana interanual durant els tres primers trimestres de l'any passat mentre que el sector financer ho van  fer un 11%, els serveis un 5% i el comerç un 3%. El turisme va repuntar durant la temporada d'estiu 2021, compensant parcialment la fluixa temporada d'esquí. L'agència de qualificació no descarta que que la nova onada de casos de coronavirus a Europa durant el quart trimestre del 2021 afecti la temporada d'esquí. Tanmateix, creu que l'impacte serà moderat perquè les mesures de contenció a França i Espanya van ser molt més suaus que el 2020. 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending