El teixit empresarial demana a Govern que allargui fins al 2024 o 2025 el retorn dels crèdits tous

La Cambra de Comerç presenta el programa ‘Fem Empresa’ per ajudar els negocis i intentar “que no en caigui cap” tot que s’admet que “aquest tancament de fronteres tindrà un impacte important”

Un moment de la compareixença telemàtica de Miquel Armengol.
Un moment de la compareixença telemàtica de Miquel Armengol. Altaveu

La Cambra de Comerç ha detectat, a partir de nombroses trobades amb els seus afiliats, “la necessitat de regular l’ampliació de carències de crèdits (tous) fins al 2024-2025 sobretot en els sectors de l’hoteleria, la restauració, els bars, les agències de viatges i el de transports de viatgers, solució que els permetria gestionar millor la tresoreria i els deures contrets amb més fortalesa financera i liquiditat”. Així ho han exposat el president de l’ens cameral, Miquel Armengol, i la directora del mateix organisme, Pilar Escaler, durant la presentació d’un nou nou programa de suport al teixit empresarial.

Armengol i Escaler han explicat que ja està en marxa el programa ‘Fem Empresa’ tot i que algunes de les mesures de suport que inclou no es desplegaran fins al primer trimestre de l’any que ve. El president de la Cambra de Comerç i la seva directora han admès que “l’impacte econòmic d’aquest desembre (en negatiu) serà molt important”, però ara per ara tampoc no els consta que hi hagi empreses i comerços que hagin hagut de llançar ja la tovallola. “La nostra obligació és ajudar per intentar que no caigui cap negoci”, ha afirmat Armengol, preocupat “per la supervivència de les empreses del país”.

Govern hauria assegurat que la pressió fiscal en relació amb les actuals figures impositives no s’incrementarà, però no es pot descartar que es creïn noves fonts de recaptació

Escaler ha explicat que a partir de l’activació de les noves mesures incloses en la tercera llei òmnibus, que entra en vigor l’1 de gener, i també a partir de les entrevists que es posaran en marxa d’una nova enquesta de conjuntura que té preguntes concretes en relació amb l’impacte de la Covid, es podrà tenir aproximació més realista a l’estat de la qüestió. Ara, sembla obvi, que “aquest tancament de fronteres tindrà un impacte important”. Amb tot, segons Armengol, “s’ha de remarcar la paciència i comprensió” que està tenint el teixit econòmic i empresarial, “que està molt tocat i en sortirà molt tocat”.

Els dos responsables de l’ens cameral han assegurat que arran de les vint trobades sectorials que s’han dut a terme les darreres setmanes se n’han extret deu conclusions a curt termini, entre les quals la necessitat d’ampliar les carències creditícies, de facilitar la tramitació burocràtica o de millorar i accelerar els processos judicials de naturalesa civil i mercantil i sis conclusions a més llarg termini com seria, per exemple, com desenclavar el país o com projectar-lo a vint anys vista. “Estem estancats”, ha explicat Armengol en relació amb el model econòmic, que hi ha afegit: “S’ha de diversificar cap a la qualitat.”

També es reclama que no hi hagi un increment de la pressió fiscal. En aquest sentit, el president de l’ens cameral ha explicat que en els seus contactes amb el Govern, els responsables de l’administració els haurien assegurat que “no tenen intenció” d’incrementar la pressió fiscal pel que fa a les actuals figures. “Si obriran altres sistemes impositius no ens ho diuen”, ha afirmat Armengol, que ha explicat que és clar que el Govern ha de buscar altres fonts d’ingressos, però s’ha de veure “si tindrem ajudes de l’FMI sense que hi hagi d’haver un retorn”. Pilar Escaler ha explicat que l’executiu ja hauria deixat a la Cambra que se suprimiran algunes deduccions de l’impost de societats però se n’inclouran d’altres que els empresaris reivindiquen i que tenen a veure amb la formació del personal i la transformació digital de les companyies.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending