El teixit econòmic rep amb satisfacció les noves condicions per accedir als ERTO

Hotelers i comerciants valoren especialment el fet que la mesura es pugui demanar amb davallades més moderades de la xifra de negoci, ja que al 50% moltes empreses ja no podien acollir-s’hi

Llits en un hotel d'Andorra.
Llits en un hotel d'Andorra. ARXIU

Els sectors econòmics que més durament estan patint la segona onada del coronavirus, sigui per les mesures restrictives adoptades a Andorra, sigui per les establertes als països veïns que impedeixen l’arribada de turistes, valoren de forma positiva l’aclariment del criteri de “risc de viabilitat” de les empreses de cara a poder acollir-se novament als ERTO. Es destaca especialment el fet que hi hagi l’opció de demanar la mesura a partir del 30% de davallada de la xifra de negoci entre abril i setembre i no del 50% com estableix la llei com a primer requisit.

Aquest darrer punt era un dels que més preocupava, per exemple, la Unió Hotelera. “Hi havia molts establiments que estaven entre el 30 i el 40%; si la llei era intransigent amb el 50%, era condemnar-los a morir”, apunta el director de l’entitat, Jordi Pujol. Per això, qualifiquen “d’una bona notícia” l’anunci del Govern. “El que demanàvem era aquesta flexibilització i entenc que seran condescendents”, indica. Ara, “la majoria d’hotels entren en aquest ventall”. També es considera positiu l’estudi individualitzat cas per cas de les peticions.

El titular d'Economia, Jordi Gallardo, ha exposat diverses dades relatives a prestacions i ajuts diversos.

Relacionat

Pèrdua mínima del 30% del negoci per acollir-se a un ERTO per risc de viabilitat de l’empresa

Els comerciants, especialment els de les zones més turístiques d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, també estan patint aquestes setmanes. Així ho remarca la presidenta de l’associació Eix Central, Sònia Yebra. “Les darreres setmanes, hem tingut davallades del 80 o el 90% de les vendes”, explica. Per això, “la gran majoria de les botigues ens han dit que necessiten els ERTO, més si Catalunya allarga el tancament perimetral”.

Hotels i comerços posen en relleu que són moltes les empreses que han de demanar la mesura a causa del tancament a la pràctica de les fronteres per part dels països veïns

Per això, “esperem que tothom ho necessiti hi pugui accedir”. Yebra valora que “demanàvem facilitat i agilitat per poder entrar en la mesura i esperem que l’avaluació sigui ràpida perquè la situació, per a molts, és crítica”. A banda també veu positiva que es flexibilitzi el requisit de la reducció de la xifra de negoci, ja que “amb l’opció del 30%, la majoria hi entren”.

Des de la Confederació Empresarial (CEA) també hi ha satisfacció pels criteris avançats des de l’executiu. “Sempre hem dit que les mesures a prendre ara no havien de ser tan generalistes com les adoptades fins al moment, però hi ha una sèrie de negocis que pateixen de diferent manera el tancament. Per això, calia analitzar-ho quirúrgicament, de forma més personalitzada cadascuna d’elles”, comenta el seu president, Gerard Cadena. Per això, es veu amb bons ulls que s’hagi “intentat trobar mecanismes justos i objectius”.

Per al dirigent de la patronal, cal tenir present que “hi ha una problemàtica sobrevinguda” contra la qual “no podem lluitar” que és el tancament de fronteres. Davant d’aquesta, “hem de veure quins sectors estan patint més”. També considera que, pel que fa als bars, “cal trobar mecanismes perquè obrin; el que volen és treballar encara que sigui amb condicions difícils”.

Etiquetes

Comentaris

Trending