El sector hoteler tem que les dificultats per trobar personal s’intensifiquin encara més a l’estiu

Les empreses alerten que hi haurà més establiments oberts que l’any passat i, per tant, caldrà encara més treballadors i lamenten que, per ara, des de Govern no s’hagi escoltat demandes com permetre la continuïtat dels temporers d’hivern

La manca de personal ha dificultat, per exemple, cobrir algun servei de restauració.
La manca de personal ha dificultat, per exemple, cobrir algun servei de restauració.

La temporada d’hivern encara no ha acabat, però el sector hoteler ja planifica la d’estiu. I ho fa amb inquietud. Es tem que els problemes de personal que ja van patir l’anterior campanya no només es repetiran sinó que, a més, empitjoraran. Que costarà encara més trobar empleats. Per això, lamenten especialment que una de les demandes que es va fer a Govern, la de facilitar la possibilitat de donar continuïtat als temporers d’hivern, no hagi tingut encara resposta. I entenen que, encara que ara se’ls faci, cas, ja és massa tard.

Així ho ha explicat el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. “A l’estiu necessitarem gent i ens costarà tres vides trobar-la”, ha alertat. I és que, recorda, ja fa uns mesos les empreses van patir per poder disposar del personal necessari. I enguany “ja estaran oberts tots els hotels, quan l’any passat n’hi havia molts de tancats”. I això davant una temporada d’estiu per a la qual les previsions tornen a ser molt esperançadores.

Fa setmanes, el sector empresarial va mantenir reunions amb Govern. I es van posar sobre la taula possibles solucions a aquestes dificultats per trobar empleats. Llavors, una de les propostes va ser que es facilités que els temporers contractats a l’hivern pugui tornar-se a agafar de cara a l’estiu. Ara, això no és legalment possible. La Llei d’immigració estableix que han de passar cinc mesos des de la finalització de la relació laboral acordada per la campanya de neu.

Es va demanar que, ni que fos de forma temporal, per un o dos anys, mentre se soluciona l’actual situació de manca de personal, es canviés la llei. “Hem fet reunions amb l’administració, hem intentat aportar alguna solució però fins ara no tenim resposta”, ha indicat Pujol. Els pròxims dies s’hauria de reactivar les reunions, però, encara que ara s’acceptés la proposta, es tem que seria tard.

I és que, cal recordar, qualsevol canvi legislatiu comporta un temps de tràmit parlamentari i els terminis posteriors per a la seva ratificació per part dels Coprínceps. I, just ara, apunta, “els temporers ja estan negociant feines per a l’estiu”. A la vegada, apunta que de com es resolgui aquesta situació “en pot dependre que, llavors, puguin o no obrir alguns hotels”.

Altres fonts empresarials consultades coincideixen amb la Unió Hotelera. Se celebra el fet que, de cara l’estiu, hi haurà una quota específica de temporada, però es té por que no sigui suficient. Entre altres coses, pel fet que, llavors, tocarà competir amb un sector hoteler a Espanya també mancat de molt personal. Per això, també es considera que seria interessant “flexibilitzar els requisits per tornar a contractar un temporer o per reconduir-los a la quota general”. Seria, en tot cas, una “mesura per afrontar una situació excepcional”, que hauria de permetre, ni que sigui temporalment, que “contractar un extracomunitari sigui gairebé tan fàcil com un comunitari”.

Comentaris (13)

Trending