Els salaris més baixos s’apujaran amb el 7,1% de l’IPC del 2022

La llei que es votarà dijous al Consell indica que fins a 1.400 euros mensuals s’aplicarà tota la inflació, mentre que es manté que els lloguers creixeran un 5% o un 2% en funció de si estan ja prorrogats o no

El salari mitjà de setembre s'ha situat en 2.380,68 euros.
El salari mitjà de setembre s'ha situat en 2.380,68 euros.

Els salaris més baixos, fins a 16.800 euros bruts anuals, s’incrementaran amb la xifra final de la inflació del 2022. És a dir, un 7,1%. Per tant, s’aplicarà la dècima addicional amb què va tancar l’Índex de Preus al Consum per sobre de la previsió amb què s’havia treballat la llei que fixa l’augment de sous, que s’aprovarà aquest dijous al Consell General. El canvi s’ha introduït a darrera hora en el treball del text en comissió.

Inicialment, el projecte de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendaments d’habitatge s’havia elaborat preveient que, com a màxim, la inflació ascendiria a un 7%. Per això, aquest era l’increment obligatori més gran que podia tenir els salaris. A partir d’aquí, i fins a 48.000 euros anuals (4.000 mensuals) la pujada s’aniria rebaixant. Al final, però, l’IPC ha acabat lleugerament per sobre d’aquesta dada. En concret, del 7,1%.

Diners en efectiu.

Relacionat

L’increment salarial no es farà per franges sinó en funció de cada sou i serà d’aplicació al gener

I així ho han volgut reflectir els consellers generals que han treballat el text en comissió. Per intentar evitar que els sous més baixos perdin poder adquisitiu, a darrera hora l’article 1 de la llei ha incorporat aquesta xifra. Així, pels sous situats entre 14.414,40 euros anuals i 16.800 (des del salari mínim fins a la franja de 1.400, el percentatge de pujada a aplicar serà el 7,1%. Així, per exemple, una persona que cobri 1.300 euros passarà a percebre 1.392.

Pels sous superiors a 1.400, tal com va avançar Altaveu, s’ha canviat la taula per franges per una fórmula que, a priori, ha d’evitar disfuncions. Principalment, es volia evitar que un treballador que cobrava menys que un altre, en tenir un percentatge superior de pujada, acabés superant el salari del seu company. Per calcular-ho, cal multiplicar el sou anual per -0,065, sumar-li 3.276 i dividir per 312. Per exemple, algú que tingui una nòmina de 2.500 euros mensuals, aquesta creixerà fins als 2.606,25.

El mateix 7,1% que s’aplicarà als salaris més baixos també servirà per actualitzar les pensions més modestes. S’incrementaran aquelles que no arribin al sou mínim, sempre que es compleixin una sèrie de condicions. Així, caldrà tenir la residència “legal i efectiva” a Andorra i haver cotitzat un mínim de 25 anys.

Parlamentaris dels tres grups de la majoria que dóna suport a Govern.

Relacionat

La majoria manté la pujada de lloguers en un 2% o un 5% segons si el contracte està o no prorrogat

El que no s’ha tocat en comissió és la revalorització dels lloguers. Així, en el cas dels contractes que ja siguin objecte de pròrroga seguint les diferents lleis de mesures per al mercat de l’habitatge aprovades els darrers anys, es podrà aplicar una pujada del 5%. En canvi, si el lloguer encara és vigent, només es podrà incrementar en un 2%.

El text es votarà aquest dijous en una sessió de Consell General que es preveu densa. Prèviament, via reserva d’esmena presentada pel PS, es debatrà el punt dels lloguers. El grup que lidera Pere López havia proposat que les rendes només poguessin incrementar-se un 1,25% si els contractes estaven prorrogats, cosa que s’ha descartat en comissió. El que sí que s’ha aprovat és que els efectes de la llei siguin vigents des de l’1 de gener. És a dir, la nòmina d’aquest mes ja haurà de tenir l’increment que correspongui.

WhatsApp Image 2023 01 17 at 18.22.17

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending