La majoria manté la pujada de lloguers en un 2% o un 5% segons si el contracte està o no prorrogat

Els grups, que han aprovat la nova fórmula pel càlcul de l’increment salarial, refusen la proposta del PS, que demanava que les rendes només es poguessin apujar com a màxim un 1,25% si es troben afectades per les lleis de mesures per l’habitatge

Parlamentaris dels tres grups de la majoria que dóna suport a Govern.
Parlamentaris dels tres grups de la majoria que dóna suport a Govern. DEMÒCRATES

La llei que ha d’impulsar l’increment salarial al mateix temps que limita l’aplicació de l’Índex de Preus al Consum (IPC) en les rendes de lloguers està pràcticament enllestida. Resten petits serrells de redacció que s’han d’acabar d’afinar en la reunió de comissió prevista per aquest dijous. El text, tal com s’esperava, incorpora la fórmula de revalorització de sous proposada des dels grups de la majoria. En canvi, no ha variat la pujada del cost de l’arrendament d’habitatges, que malgrat les esmenes presentades pel PS, serà del 2% o del 5% en funció de si el contracte està o no prorrogat.

La llei s’ha treballat de forma exprés en comissió. De fet, es votarà el dijous 19. A partir d’aquí, faltarà la ratificació dels Coprínceps per a la seva entrada en vigor, tot i que el text ja deixa clar que, sigui quan sigui, els seus efectes són d’aplicació des de l’1 de gener. És a dir, les nòmines d’aquest mes ja han d’incorporar l’augment salarial que pertoqui.

I aquests efectes també s’apliquen a l’article 2 del text, que és el que limitarà l’increment dels lloguers. Cal recordar que, legalment, els contractes es poden actualitzar amb l’IPC, que seria -si es confirma la dada avançada- d’un 7%. La llei, en canvi, acota aquesta pujada. Si el contracte encara està en vigor, només es podrà augmentar la renda, com a màxim, un 2%. Si es troba en situació de pròrroga via les lleis de mesures per a l’habitatge aprovades els darrers anys, un 5%.

Diners en efectiu.

Relacionat

L’increment salarial no es farà per franges sinó en funció de cada sou i serà d’aplicació al gener

El PS havia proposat via esmena reduir encara més aquest increment. Es volia que si estaven vigents, no es poguessin pujar. I si estaven prorrogats, un màxim d’1,25%. La mesura ha estat desestimada per la majoria, que manté els percentatges ja apuntats des del Govern.

Pel que fa a l’actualització salarial, s’ha aprovat l’esmena presentada per Demòcrates i independents, ja avançada per Altaveu. La graella de franges queda, doncs, substituïda, per una fórmula matemàtica que farà que cada salari creixi individualment. S’entén que, d’aquesta forma, s’evita les disfuncions que es podien donar entre persones amb sous pròxims per a franges diferents.

A la vegada, es deixa clar que aquest increment només es farà als contractes signats abans de l’1 de gener del 2022. És a dir, els treballadors que hagin arribat a les empreses l’any passat, no tindran la pujada. Tal com s’havia demanat la patronal, també s’inclou una excepció en el cas dels empleats que ja hagin tingut els darrers dotze mesos un increment salarial més enllà de l’establert legalment al maig. En aquests casos, només caldrà aplicar el percentatge que falti entre el que es va atorgar voluntàriament per l’empresa fins al marcat en la nova llei.

Cal recordar que la llei també marca un augment de les pensions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Serà del 7% si es troben per sota del salari mínim interprofessional, sempre que sigui resident al Principat. Per tant, els pensionistes que viuen a l’estranger no es beneficiaran d’aquesta mesura.

Comentaris (11)

Trending