El ritme de nous comerços continua accelerant-se

Negocis de professionals liberals o tècnics, sector comercial i tallers o establiments vinculats a la informació i les comunicacions són els que més han crescut durant el segon trimestre d’aquest 2023

Una imatge de la Cambra de Comerç.
Una imatge de la Cambra de Comerç. Toni Solanelles

El ritme de nous comerços continua a l’alça. S’obren més negocis que uns mesos enrere i se’n tanquen menys. D’aquí, per tant, que el nombre d’establiments, que no necessàriament han d’estar a peu de carrer, és clar, va en augment. A totes les parròquies. Percentualment, on més negocis s’han activat és a Ordino, encara que on se'n concentren més és a Andorra la Vella, Escaldes i la Massana. Negocis de professionals liberals o tècnics, sector comercial i tallers o establiments vinculats a la informació i les comunicacions són els que més han crescut el segon trimestre d’aquest 2023.

Segons les dades publicades aquest dilluns pel departament d’Estadística, al juny hi havia un total de 12.066 establiments actius inscrits en el Registre de Comerç i Indústria, la qual cosa representa un increment de 276 establiments en relació amb els 11.790 establiments registrats a finals del primer trimestre de l’any 2023; és a dir, un augment del +2,3%. Segons el sector d’activitat econòmica, destaca el nombre d’establiments que desenvolupen la seva activitat principal en l’àmbit del comerç a l'engròs i al detall i la reparació de vehicles de motor i motocicletes” (3.187 establiments). També activitats professionals, científiques i tècniques (2.538 establiments) i hostaleria (1.043 establiments). Tot i això, quant el saldo d’obertures i tancaments, es molt major el creixement experimentat per negocis del sector de la informació i les comunicacions.

L’augment general registrat el segon trimestre del 2023 s’explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d’establiments (+276), identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure’s 399 nous establiments i registrant-se 123 baixes

Pel que fa a la ubicació territorial, es detecta una concentració del 64,9% dels establiments entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. Per la seva banda, la parròquia d’Ordino mostra l’increment trimestral més elevat amb el 3,4%, en un context generalitzat de creixements en totes les parròquies durant el segon trimestre del 2023. L’augment general registrat el segon trimestre del 2023 s’explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d’establiments (+276), identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure’s 399 nous establiments i registrant-se 123 baixes.

Els sectors que més han contribuït a aquest augment, ja s’ha apuntat amb anterioritat, han estat les activitats professionals, científiques i tècniques (+4,2% i 102 establiments nets), informació i comunicacions (+6,9% i +67 establiments nets) i comerç i taller (+1,4% i +45 establiments nets). En termes comparatius amb el trimestre anterior en el que es van registrar 364 nous establiments, augmenta el ritme d’altes durant el segon trimestre del 2023, experimentant així una variació trimestral positiva del +9,6% (+35 establiments). En canvi i a diferència del que passa amb les altes, les 123 baixes d’establiments registrades són inferiors als registres observats el trimestre anterior (150 establiments) i va representar una variació trimestral negativa del -18,0%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending