La restauració recupera la normalitat amb satisfacció però amb por d’haver de fer marxa enrere

Bars, restaurants, granges i similars veuen amb alegria la fi de les restriccions en aforaments i horaris que, recorden, han impactat de forma important en els seus negocis els dos darrers anys

El bar Valipas d'Encamp i molts altres han pogut servir cerveses a la barra per primer cop en gairebé dos anys.
El bar Valipas d'Encamp i molts altres han pogut servir cerveses a la barra per primer cop en gairebé dos anys. G. P.

La restauració enceta aquest dimarts un retorn (molt esperat) a la normalitat. Bars, granges, restaurants i similars recuperen aforament, ús de barra i altres realitats que, dos anys enrere, eren habituals. Ho fan, evidentment, amb satisfacció, confiant a recuperar-se econòmicament després de mesos molt i molt complicats. També, ho admeten, amb un cert temor: que la pandèmia torni a repuntar i obligui a fer passos enrere.

Aquest matí eren molts els locals que encara no havien canviat la configuració que els darrers temps han hagut de tenir per mantenir la distància entre taules o, un dels elements més evidents, la prohibició de fer servir la barra. A poc a poc, es preveu anar recol·locant taules o tamborets. Amb l’esperança, clar, que aquest cop sigui definitiu. La majoria de propietaris saben que, si es consolida aquest aixecament de restriccions, suposarà tot un baló d’oxigen per als seus negocis, molt tocats pel coronavirus.

La Unió Hotelera vlora especialment el fet que les mesures restrictives tinguin en compte la situació hospitalària i no el nombre de contagis i es confia que els dos darrers mesos de temporada es pugui treballar a un ritme normalitzat

“Ja era hora. Després de tant de temps. A veure si funciona”, apunta la Cèlia Antúnez, del Bar Xoc d’Encamp. Admet, però, un cert temor. “Tinc una mica de por que ens facin tornar enrere. La gent, a vegades, els dones un dit i s’acaba fent un batibull”, comenta. És una sensació similar a la que expressa la Rosa Gómez, gerent de la granja L’Espiga. “Jo ho agafo amb reserves”, afirma.

Una cosa que té clara és que caldrà ser curós. La pandèmia, s’ha de tenir present, no s’ha acabat encara. “La barra pot ser una mica problemàtica. Aquest matí ja hem vist que la gent es queda sense consumir però amb la mascareta baixada i se’ls ha d’anar recordant”, explica. Tot i això, admet que “tants clients com nosaltres estem contents” pels canvis.

La Diana Pinta, cambrera de la Xurrasqueria Mançanense és molt explícita a l’hora de valorar com s’ha rebut l’anunci d’aixecament de mesures restrictives. “De luxe. Magnífic”, ha indicat, tot recordant que “abans havíem de tancar més d’hora que habitualment i això feia que no tinguéssim tants guanys”. Ara, admet que hi ha una sensació enfrontada. Per un costat, alegria per recuperar la normalitat. Per l’altre, uns certs dubtes: “Esperem que tot vagi bé i que no torni a canviar tot”.

Un dels establiments on algun client ja havia pogut recuperar les sensacions de prendre’s una beguda a la barra era el bar Valipas. “Dos anys”, recordava la seva responsable, Susana Antúnez. I, per tant, “ja teníem moltes ganes de poder-ho fer”. En aquest sentit, els propietaris del local han volgut posar en relleu que és la línia que estan seguint ja molts països europeus i que, de fet, “moltes comunitats espanyoles ja no tenen restriccions”.

20220201 121300
Una cambrera comença a col·locar els tamborets, fins ara exiliats lluny de les barres.

Com altres propietaris, però, no nega “una mica de por”. És conscient que el virus encara circula i que no seria el primer cop que es dona per acabat el pitjor de la pandèmia i aquesta repunta. “Veurem com va tot després de les vacances de Carnaval”, avisa. I, en el fons, la preocupació existeix perquè el negoci, tant el seu com altres del sector, ha patit molt.

“S’ha notat un munt. Fins i tot, hi va haver moments en què va tenir por d’haver de tancar”, comenta Antúnez. Una sensació que comparteix Antúnez, al Xoc. “No ha sigut gens fàcil. La gent no ve com abans. Amb el passaport hi ha qui venia i havia de marxar”, comenta.

Des de la Unió Hotelera es vol apostar per l’optimisme. El seu gerent, Jordi Pujol, celebra el fet que “les restriccions vagin en correspondència amb la pressió sanitària”. S’entén que, per molt que el nombre de contagis sigui elevat, on s’ha de posar el focus és en l’ocupació que hi hagi al centre sanitari i, sobretot, a cures intensives. Ara, admet estar “molt content” perquè “eliminar el metre i mig de distància vol dir recuperar l’aforament complet i això ens dona vida”. A més, just quan encara hi ha per davant “dos mesos de temporada”.

“Els primers dos hem estat al 60 o 65% d’aforament. Ara podrem treballar-ne dos al 100% i a veure com respon la gent”, argumenta el responsable de la patronal hotelera que, malgrat mostrar-se confiat en el fet que aquest pas endavant és definitiu, no amaga que “sempre hi ha un 99% de fe i un 1% de por; crec que encara hi haurà uns anys que pensarem que d’un moment a l’altre poden tornar restriccions”. També llença un altre missatge clar: “hem de demanar a la gent que tingui cap i consciència del que ha passat”.

Etiquetes

Comentaris

Trending