La restauració reclama ajuts a Govern per compensar les noves restriccions sanitàries

En una trobada amb el ministre Torres Falcó, representants d’Autèntics Hotels i de la Unió Hotelera han exigit reactivar alguns dels programes de suport per fer front a la reducció d’aforaments

Una mampara en un establiment de restauració del Principat.
Una mampara en un establiment de restauració del Principat. Toni Solanelles

Tot i que l’oci nocturn ha estat el gran damnificat de les darreres restriccions adoptades pel Govern per intentar frenar el coronavirus, la restauració també està patint, especialment per la reducció d’aforaments. I així ho han volgut transmetre a Govern representants del sector, durant la reunió mantinguda aquest dimarts. En aquest sentit, han reclamat formalment la necessitat de reactivar algun dels programes d’ajuda dels quals havien gaudit en anteriors etapes de la pandèmia.

A la trobada, celebrada de forma telemàtica, han assistit, per part del Govern, Torres així com també el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, i el director de Turisme, Sergi Nadal. A l’altre costat hi havia representants dels restauradors que formen part de la Unió Hotelera i d’Autèntics Hotels d’Andorra. Tots ells han volgut posar en relleu que les noves restriccions els fan patir i, en alguns casos, l’afectació és important.

Des del Govern no s’ha obtingut cap resposta en ferm; Torres, tot just, els hauria apuntat la voluntat de traslladar aquests neguits a la resta del consell de ministres per “avaluar possibles canvis, sempre en funció de la situació epidemiològica”

I és que, han recordat, la reducció d’aforaments i la limitació de taules han arribat coincidint amb les dates nadalenques. Per tant, dies d’una afluència elevada de clients. En el cas d’alguns locals, han posat en relleu, complir les mesures decretades suposen una reducció de la capacitat important. I això, remarquen, està tenint conseqüències en la facturació.

“Entenem les limitacions que calia adoptar perquè la situació sanitària és la que és”, ha apuntat el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. Ara bé, sí que “els hem traslladat que s’han de repetir alguns dels ajuts directes”. I és que, remarca, “amb els aforaments actuals estem treballant al 60 o el 65% com a màxim; en canvi, paguem el 100% dels lloguers, de la llum o dels salaris”.

Per tant, des del sector es considera que cal compensar aquest desajust, com es va fer en anteriors moments. I més quan “té pinta que les mesures s’allargaran en temps”. En aquest sentit, s’ha volgut demanar “corresponsabilitat” a l’executiu.

Per ara, des del Govern no s’ha obtingut cap resposta en ferm. Torres els hauria apuntat la voluntat de traslladar aquests neguits i preocupacions a la resta del consell de ministres. Segons s’ha indicat en un comunicat, allà es vol “avaluar possibles canvis, sempre en funció de la situació epidemiològica”.

Des de la restauració, s’ha valorat possiblement els ajuts, directes i indirectes, dels que es van poder beneficiar durant els mesos més durs de pandèmia. Ara, però, entenen que alguns d’ells cal tornar-los a posar sobre la taula, vist que també han tornat algunes restriccions. Totes dues parts s’han emplaçat a una nova reunió, ja a mitjans de gener. S’espera, llavors, poder tenir una “imatge més completa” de com s’han desenvolupat les primeres setmanes de la temporada d’hivern.

Comentaris (9)

Trending