Tímida però esperançadora reobertura dels bars, que confien en el consum intern

La restauració obre al públic presencial pels matins més d’un mes després del tancament sense que preveiessin una gran afluència de clients però sí que a poc a poc retorni una activitat relativament normalitzada

Comentaris

Clients a la pastisseria Casal d'Encamp.
Clients a la pastisseria Casal d'Encamp.

El baló d’oxigen que van aconseguir que divendres els atorgués l’administració i que des d’avui es fa efectiva, se l’agafa el sector de la restauració i, sobretot, els bars, com una prova de foc per intentar anar normalitzant la situació i arribar a un Nadal ‘relaxat’, tot i que miren també cap als països veïns. Els bars han reobert amb més il·lusió que feina. El reinici de l’activitat ha estat tímid però esperançador. I confiant, i molt, en els clients de sempre i en el consum intern.

Els bars, les cafeteries i els restaurants podien obrir a partir d’aquest dimarts des de les 7 del matí. No esperaven una gran afluència de clients, però sí que la situació es vagi normalitzant. Obren al públic presencial més d’un mes després que s’imposés el tancament i que només se’ls permetés fer servei per emportar, situació que va portar molts d’ells a tancar del tot esperant temps millors. Ara que s’ha aconseguit una davallada de la pressió pandèmica i que als països veïns, i sobretot a Catalunya, sembla que la situació també millora, s’espera que fent les coses bé es pugui tenir uns mesos de desembre i gener relativament normals. Relativament només. Perquè els darrers anuncis, els plans amb què treballen a Catalunya han caigut com una galleda d’aigua gelada

 S’espera que fent les coses bé es pugui tenir uns mesos de desembre i gener relativament normals. Relativament només.

Els establiments han estat treballant el cap de setmana per refer una mica més si calia les mesures de seguretat. Sobretot, garantir el distanciament necessari entre taules i disposar de tal manera els accessos per poder garantir la circulació d’aire i, així, la ventilació. Més encara aquells establiments que tenen llicència de bar i restaurant, que podran estar operatius des de les 7 del matí a les 4 de la tarda amb clients a l’interior encara que entre les 11.30 i les 13 hauran d’estar sense públic dins el local per tal que aquest s’airegi i es pugui higienitzar.

Fran Medina, un dels portaveus de la Unió de Bars d’Andorra i explotador del bar de la Plaça del Poble, ha reobert l’establiment amb satisfacció. Intentant veure el got mig ple. A nivell de negoci, no ha estat el gran dia. “Hem rebut el 50% dels clients respecte del que seria normal.” A més, les consumicions no tenen res a veure amb el que hauria estat habitual en altres èpoques. Però tothom es mira d’adaptar. Explica Medina que aquest primer dia de reobertura ha estat “de molta didàctica” D’explicar als clients què es pot i què no es pot fer.

El primer dubte que tenien molts establiments era saber com reaccionaria la clientela, després de setmanes sense poder anar. “Esperem que no s’hagin acostumat a esmorzar a casa”, comentava Ramon Oto, propietari de la granja i pastisseria Casal, a Encamp. Les primeres hores de la jornada semblaven tranquil·litzar-lo una mica. “Confien que la gent tingui ganes de sortir”, ha apuntat.

“Més o menys bé. La gent habitual ha vingut”. Així resumia el matí Bàrbara Villares, del Xocolatí, també a Encamp. A primera hora, coincidint amb l’entrada dels col·legis, ha estat el moment de màxima afluència.

Els bars i cafeteries consultats entenen que la gent habitual ha apostar per tornar als establiments tot i la situació sanitària

Malgrat la satisfacció per poder tornar a funcionar, encara que només sigui per unes hores, amb normalitat, els establiments tenen clar que aquest ha de ser només un primer pas. Que les mesures s’han de relaxar encara més en pocs dies si es vol garantir la seva continuïtat, en definitiva. “Ja és millor que ahir, però ens falta la tarda, que per a nosaltres és molt important”, comentava Villares.

I, evidentment, el fet de poder obrir no amaga la por pel que pugui succeir en el futur. Les sensacions estan entre l’esperança i el temor. “Si la gent es porta bé, esperem que això aguanti”, apunta Oto, mentre que des del Xocolatí la seva propietària no nega que “tinc por perquè crec que segurament ens tornaran a tancar”.

Des de la Unió de Bars, un dels portaveus de l’agrupació, Heinko Kirchner, ha qualificat la jornada com a “molt molt tranquil·la”. Ha destacat que “els clients estaven feliços de poder-se seure i s’adapten bé a les noves mesures”. Ha admès que el volum de feina en molts casos no ha estat gran però “hi ha alegria pel canvi”.

Comentaris (1)

Trending