Les reduccions de lloguers als locals comercials s’amplien al maig però amb només un màxim del 30%

El Govern considera cal allargar la mesura perquè “la situació de mobilitat no afavoreix encara que hi hagi prou activitat” i, per tant, “els nostres negocis necessiten aquesta ajuda”

El portaveu del Govern, Eric Jover, durant la roda de premsa.
El portaveu del Govern, Eric Jover, durant la roda de premsa. SFGA

La reducció dels lloguers comercials i dels apartaments turístics s’allargarà també al març. El Govern tramitarà per la via d’extrema urgència una modificació de la tercera Llei òmnibus per ampliar aquesta mesura al mes vinent, tot entenen que l’activitat econòmica segueix sota mínims. Això sí, el percentatge màxim de descompte que es podrà aplicar serà inferior. Passarà del 40% establert per aquest abril a només el 30%.

“La situació de mobilitat no afavoreix encara que hi hagi prou activitat i cal aquesta mesura de suport”, ha justificat el portaveu del Govern, Eric Jover, que ha advertit que “els nostres negocis necessiten aquesta ajuda i la corresponsabilitat de la resta de la societat”. Per això, s’ha optat per preparar una modificació legal que ampliarà la possibilitat que aquells establiments que tinguin el local arrendat puguin demanar al propietari o bé una reducció de la quota o bé una carència.

Els establiments comercials i les empreses d’apartaments turístics podran demanar una carència de la quota al llarg dels pròxims nou mesos o una reducció de fins al 30% en funció de la davallada de la xifra de negoci

La darrera modificació de la Llei òmnibus ja establia aquesta mesura. Així, es donava dues opcions. La primera, demanar una carència de l’import total de la renda que es pagaria durant els nou mesos següents sense interessos. La segona, una reducció de la quota en funció de quina sigui la davallada de la xifra de negoci, fins a un màxim del 40%. La mesura, però, només restava en vigor durant l’abril.

Amb el nou canvi legislatiu, que es tramitarà per la via d’urgència perquè pugui aprovar-se al Consell General i ser sancionat pels Coprínceps abans de l’1 de maig, s’allarga aquesta possibilitat durant tot el mes vinent. Això sí, el percentatge màxim de descompte en la renda queda només en el 30%. La mesura també pot ser demanada per les empreses d’apartaments turístics que tinguin immobles llogats.

Jover ha explicat que la decisió s’ha pres perquè “constatem que l’activitat econòmica encara no s’ha reprès i la mobilitat encara és molt parcial”. Per això, des del Govern es considera que cal que “continuem amb plans ambiciosos d’ajuts, que són elements claus per aguantar el nostre teixit econòmic”.

Pel que fa a la possibilitat d’allargar els ERTO al 100% pel sector turístic, encara no s’ha pres cap decisió. Jover ha recordat que “parlem de ritmes diferents”, ja que la modificació legal sí que requereix un temps per entrar en vigor i, en canvi, amb les suspensions de contracte i les reduccions de jornada “ho podem definir per decret i ser més reactius”. Per tant, es pot “esperar més a com evoluciona el mes d’abril”.

Comentaris (8)

Trending