La recuperació del sector turístic obliga a promoure 300 autoritzacions més de temporer estival

Des del mes de maig ja s’han atorgat 1.430 permisos, molts d’ells lligats al sector de l’hostaleria i tots vinculats al turisme

Un empleat d'un establiment de restauració preparant una cervesa.
Un empleat d'un establiment de restauració preparant una cervesa. ARXIU

La recuperació del sector turístic ha portat el ministeri d’Interior a promoure una nova quota d’autoritzacions de treball temporal per aquest estiu. En concret, es posen a disposició de les empreses 300 permisos més, que es poden ampliar encara amb un 30% més i, per tant, s’arribarien a 390. Dels 300 esmentats, mig centenar va destinat a fronterers. Fins ara, i des que es va acordar la primera quota de temporer estival el 18 de maig, s’han expedit ja 1.430 permisos.

El ministre portaveu, Eric Jover, ha assegurat que primer s’intenta ocupar les persones que ja hi ha al país i que no tenen feina. Però que en funció de la demanda de les empreses es va modulant el mercat de treball. Com que és el primer estiu que es fa aquesta quota específica que va fins al 31 d’octubre, s’ha estat força conservador i d’aquí que aquesta, la de 300 permisos, sigui ja la tercera quota que s’obra de període estival.

Jover ha admès que “la situació de l’habitatge complica més” la cerca de personal per cobrir les necessitats de mà d’obra d’aquest estiu. I encara bo, ha explicat el titular ministerial, que en el sector concernit, el de l’hostaleria, “hi ha empreses que per la seva pròpia infraestructura poden donar solucions” d’allotjament als treballadors

Que hi hagi necessitat de mà d’obra indica, efectivament, que l’economia remunta. I el sector turístic n’és un clar exemple, atès que la immensa majoria de les contractacions temporals es fan a l’hostaleria o sectors associats. Però també és evident que arran de l’impacte de l’economia molt personal qualificat o bé ha canviat de sector o bé ha marxat del país per motius diversos, essencialment lligats a l’increment del cost de la vida al Principat.

També és obvi, i això ho ha admès Jover, que “la situació de l’habitatge complica més” la cerca de personal per cobrir les necessitats de mà d’obra d’aquest estiu. I encara bo, ha explicat el titular ministerial, que en el sector concernit, el de l’hostaleria, “hi ha empreses que per la seva pròpia infraestructura poden donar solucions” d’allotjament als treballadors que pretenen contractar i d’aquesta manera els faciliten una de les grans incògnites que poden arribar a tenir.

El reglament a l’empara del qual s’acorda la nova quota està obert a totes les empreses del sector de l’hoteleria i la restauració. Es recorda que l’aprovació de la quota especial d’estiu ha requerit una modificació legislativa de l’article 26 de la Llei qualificada d’immigració, limitada en el temps, de manera que els treballadors que han estat titulars d’una autorització temporal durant la temporada d’hivern 2021/2022 poguessin optar també a sol·licitar una autorització d’aquesta quota, així com en la propera quota per la temporada d’hivern 2022/2023. El reglament d’ampliació ja ha estat publicat avui mateix en un BOPA extraordinari.

Comentaris (3)

Trending