La recuperació de les importacions les porta a estar un 23% per sobre de les prèvies a la pandèmia

Els 133,07 milions d’euros de valor registrat el mes passat confirmen la recuperació econòmica, sobretot en grups molt vinculats al turisme com les begudes i el tabac o l’electrònica

Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023.
Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023. ARXIU

La reactivació de l’activitat econòmica un cop superat els pitjors moments de la pandèmia és un fet. Els diferents indicadors apareguts les darreres setmanes així ho constaten i, ara, hi ha una altra dada en aquest sentit: el valor de les importacions. Les xifres registrades al febrer suposen un increment considerable. Ja no només en comparació al 2021, sinó també a la d’abans de l’arribada del coronavirus. I això també succeeix si s’agafen les xifres dels últims dotze mesos. A banda, en el capítol de les exportacions ja es registra la sortida del ‘Mata Mua’.

Així, i segons la informació que ha fet pública el departament d’Estadística, durant el febrer el valor de les importacions arribades a Andorra va ascendir a 133,07 milions d’euros. La xifra suposa un increment del 71,5% en comparació al mateix mes del 2021. Cal recordar, però, que llavors el Principat es trobava plenament impactat per les restriccions de mobilitat adoptades als països veïns per frenar la pandèmia.

Les exportacions registren l’impacte de la sortida del ‘Mata Mua’, valorat en uns 200 milions d’euros

Per tant, la comparativa que permet saber l’estat real de la situació cal fer-la amb febrer del 2020, just abans de l’esclat de la crisi sanitària. Llavors, i segons les dades d’Estadística, el valor dels béns arribats a Andorra va ser de 102,64 milions d’euros. Així doncs, la xifra del mes passat és encara superior. Un 22,8%. Per tant, hi ha una considerable millora. Cert que en part es pot explicar per l’increment generalitzat del cost dels productes, però també queda clar que hi ha una major demanda perquè el consum s’ha recuperat.

Analitzant per grups, es pot comprovar com hi ha un important augment del valor de les importacions en productes especialment vinculats a un turisme recuperat. És el cas de les begudes i el tabac (11,27 milions) o l’electrònica (10,05). Especialment potent és la pujada del grup de l’energia, que arriba als 19,32 milions. I això suposa, lògicament, més que el 2021 però també una pujada del 152% en comparació al 2020, en gran part influenciada per com s’ha disparat el preu.

Si la comparativa es fa per períodes de dotze mesos, la millora també és clara. Així, entre març del 2021 i el mes passat, el valor total de les importacions va ser de 1.425,56 milions. La dada és superior a la del període immediatament anterior (1.243,6) però també a la del termini entre març del 2019 i febrer del 2020: 1.371,65.

Un altre detall interessant de les dades de comerç internacional del mes passat es troba a les exportacions. Aquestes s’enfilen fins a gairebé 215 milions d’euros, una xifra gens habitual a Andorra. El motiu? Una sortida “excepcional” dins del capítol d’objectes d’art. És a dir, el ‘Mata Mua’.

El quadre de la baronessa Thyssen va sortir a inicis de mes del país, on havia arribat el juny del 2020 -llavors, la seva entrada es va registrar al capítol d’importacions-. En aquest cas, es constata que la pintura de Paul Gauguin es va valorar en uns 200 milions d’euros.

Comentaris

Trending